latinica  ћирилица
17/04/2024 |  12:51 ⇒ 12:57 | Аутор: Агенције

Курти опет одбио формирање ЗСО

Приштински премијер Аљбин Курти је у Старзбуру, гдје је синоћ одржано засједање Парламентарне скупштине Савјета Европе на којем је препорука усвојена, рекао да његова влада не жели да основни споразум са Србијом претвори у алат за ЗСО и да је питање ЗСО у оквиру овог споразума, а не обрнуто, преноси Репортери.
Приштина (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr) -
Приштина (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr)

Курти поново је одбацио формирање Заједнице српских општина и то након што је ПС Савјета Европе усвојила препоруку о пријему тзв. Косова у Савјет Европе.

Курти тврди да Срби на КиМ имају многа права као мањина и додаје "како да траже више права, када бојкотују ово што сада имају".

ПС Савјета Европе усвојила је синоћ препоруку да се тзв. Косову одобри да постане члан СЕ и, како је саопштено, одлучила да прати испуњавање обимне листе обавеза за приступање, од којих би питање формирања ЗСО требало да буде укључено у будуће разматрање Комитета министара СЕ о захтјеву тзв. Косова за приступање СЕ као пост-приступна обавеза.

Формирање ЗСО је обавеза Приштине по Бриселском споразуму из 2013. године, али Приштина 11 година одбија да је спроведе.

Срби су напустили приштинске институције након што је Приштина смијенила командира тзв. косовске полиције за регион сјевер, гдје 95 одсто становништва чине Срби, а што је противно Бриселском споразуму према којем састав полиције на сјеверу КиМ мора да одсликава етнички састав становништва.

Разлог за напуштање институција био је и то што Приштина не спроводи Бриселски споразум, изградња база специјалних једница тзв. косовске полиције на сјеверу КиМ и противправна хапшења Срба.