latinica  ћирилица
17/04/2024 |  13:20 ⇒ 14:10 | Аутор: РТРС

Додик: Шмит може да дође једино у неуставни суд и одговара за хаос који је изазвао

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је неуставни суд једино мјесто у БиХ на које би Кристијан Шмит морао да дође и одговара за хаос који је изазвао.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Додик је истакао да је БиХ у дубокој кризи јер су амерички послушници прихватили да изврше наредбе и спроведу одлуке особе која нелегално борави у БиХ, зато што је то Америка тражила.

- Та особа треба да објасни на који начин је дошла овдје и да одговара за лажно представљање. И да има папир, за који цијели свијет зна да нема, јер га не признaју ни Русија ни Кина, не би имао право да ради то што ради и намеће законе у сувереној земљи - навео је Додик у објави на друштвеним мрежама.

Он је нагласио да Шмит срушио институције, обесмислио постојање парламента и увео све у стање опште несигурности у БиХ.

Додик је истакао да, захваљујући лажном политичком процесу који се води против њега, цијели свијет може да чује и види да је у једној земљи, која би требало да буде суверена, један човјек, који се притом лажно представља као високи представник јер за то има подршку Америке, Британије и Њемачке, наметнуо закон којим може да кажњава легално изабране представнике институција зато што испуњавају своје обавезе у складу с Уставом и својим надлежностима.

- Свако рочиште у лажном процесу који се води против мене, али и цијеле Републике Српске, која не признаје тог преваранта Шмита, у још лажнијем суду, гдје право никада није заживјело, а доминира америчка сила, је прилика да кажемо наше ставове цијелом свијету. Нисмо могли добити бољи поклон и већи публицитет да разоткријемо тог њемачког хохштаплера и све оно што се покушава урадити на овом простору - нагласио је Додик.

Он је рекао да је Шмит доведен да би се отела имовина Републици Српској, а његови спонзори подржали су га и омогућили му да наметне законе који ће само учврстити његово присуство овдје тако што покушавају елиминисати све оне који се боре да сачувају Републику Српску.

- Шта год Шмит урадио, неће му успјети. Имовина је питање које је давно ријешено, а он ће за своје злочине одговарати. Нико до сада није тако као он успио да загади цијелу БиХ и наруши цијели систем и односе међу конститутивним народима. Тај човјек је безбједносна и свака друга пријетња и за БиХ и за све остале и мора да оде - поручио је предсједник Српске.