latinica  ћирилица
17/04/2024 |  14:03 ⇒ 14:32 | Аутор: РТРС

Зворник: РВИ и породице погинулих позвали грађане на митинг у Бањалуци

Ратни-војни инвалиди и породице погинулих из Зворника позвали су грађане на велики народни митинг "Српска те зове" сутра у Бањалуци.
Борачка огранизација Зворник - Фото: РТРС
Борачка огранизација ЗворникФото: РТРС

- Позивамо народ, борце, породице погинулих бораца, РВИ, да нам се придруже у четвртак у Бањалуци на великом саборовању. Да покажемо међународној заједници и нашим комшијама да ми нисмо геноцидни народ, да не можемо прихватити тај епитет геноцидности , нити то можемо размјети, пошто је то све над нама чињено - рекао је Драгислав Мијановић, предсједника Организације РВИ града Зворника.

Мијановић је позвао све у Републици Српској да политику оставе по страни и да буду уједињени само према једном циљу - да покажемо свијету да нисмо геноцидан народ.

- И да преко Србије, у коју највише вјерујемо, покушамо да одбранимо у УН да се не прогласи Република Српска геноцидном - рекао је он.

Предсједник Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Зворник Миливоје Марковић рекао је да је резолуција о Сребреници коју иницирају бјелосвјетски чиновници заједно са Бошњацима, а без сагласности заједничких органа БиХ, сулуда и српски народ никада неће прихватити такву квалификацију.

Марковић је на конференцији за новинаре, организованој са Градском организацијом ратних војних инвалида Зворник, рекао да ове организације, као и цјелокупан српски народ не прихватају једностране квалификације иза којих стоје Бошњаци који су у Братунцу, Сребреници и околним селима у Одбрамбено-отаџбинском рату убили око 3.500 Срба, углавном цивила, дјеце и жена.

- Како је могуће да у заштићеној зони Сребреница нико од муслимана није умро природном смрћу од 1992. до јула 1995. године, и одједном је измишљено да је у јулу те године убијен имагинарни број људи, који још тачно није утврђен - навео је Марковић, који је учесник Одбрамено-отаџбинског рата и син погинулог борца.

Сутра у 18.00 часова на Тргу Крајине у Бањалуци биће одржан велики народни митинг "Српска те зове" на којем ће бити исказано незадовољство због иницијативе да у Генералној скупштини УН буде усвојена резолуција о Сребреници.