latinica  ћирилица
17/04/2024 |  14:21 ⇒ 14:27 | Аутор: СРНА

Ћеранић: Резолуција о Сребреници може само удаљити народе у БиХ

Декан Факултета безбједносних наука у Бањалуци Предраг Ћеранић оцијенио је да циљ најављене резолуције о Сребреници није помирење народа у БиХ и да спорни документ може допринијети само њиховом међусобном удаљавању, те да је прави одговор на све притиске сутрашњи народних скуп "Српска те зове" у Бањалуци.
Предраг Ћеранић - Фото: РТРС
Предраг ЋеранићФото: РТРС

- Злочин је злочин и није га могуће оправдати, али свака политизација која има за циљ погоршање односа између конститутивних народа у БиХ свакако је за критику - рекао је Ћеранић.

Према његовим ријечима, треба подржати све оно што доприноси, како је у Дејтонском споразуму написано, утврђивању истине, кажњавању одговорних, помирењу народа које је и најважније ради заједничке будћности и даљег живота.

- Бојим се да ова резолуција нема за циљ помирење ових народа у БиХ, већ може допринијети само њиховом међусобном удаљавању, непрекидним дијалозима, убјеђивању у сасвим супротстављене аргументе - рекао је Ћеранић новинарима у Београду.

Он је оцијенио да је стога прави одговор сутрашњи митинг у Бањалуци "Српска те зове", додајући да очекује да се грађани Републике Српске масовно одазову.

- Жао ми је што у опозиционим партијама нема слуха за национално јединство и за осјећај да су сви, без обзира којој политичкој опцији припадали, подједнако угрожени и изложени великим тешкоћама везано за усвајање ове резолуције - рекао је Ћеранић.

Што се тиче процеса против предсједника Републике Српске Милорада Додика пред Судом БиХ, Ћеранић је рекао да је то крај БиХ у смислу заједничког живота и будућности, а опет омеђеног Дејтонским споразумом.

Јер, каже он, ако ће нелегални високи представник имати таква овлаштења да његова усмена или писана ријеч представља правну норму и ко год да се о њу оглуши може бити кривично гоњен, поставља се питање чему онда институције као што су парламент БиХ, Народна скупштина Републике Српске, владе и слично "када имамо некога ко има царска овлаштења".

Ћеранић је навео да је ријеч о политичком процесу Додику који има за циљ политичку елиминацију предсједника Републике Српске и дерогирање институција Српске зарад ратних циљева Алије Изетбеговића.