latinica  ћирилица
17/04/2024 |  15:07 ⇒ 15:28 | Аутор: РТРС

Бубић: Ријеч је о симулираном суђењу (ВИДЕО)

Адвокат Горан Бубић, бранилац предсједника Српске, рекао након одржаног рочишта у предмету против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића, да је ријеч о симулираном суђењу у покушају да се Додик елиминише из политичког живота и то на неуставан начин.
Горан Бубић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Горан БубићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Два свједока која су данас свједочили у предмету против Додика и Лукића, иако су свједоци Тужилаштва, у једном тренутку свједочили против оптужнице - додао је Бубић.

Бубић је истакао да предсједник Републике Српске може да буде смијењен на начин на који је изабран, те да немају услове да се правосудна власт мијеша на начине на који се покушава.

- Ако буду уважаване чињенице и право у овом поступку може да слиједи ослобађајућа пресуда - рекао је Бубић.

Бубућ је рекао да наставак суђења слиједи 29. априла када Тужилаштво планира изводити неке писмене доказе међу којим су дописи Кристијана Шмита, па тако постоји један како су одлуке Уставног суда БиХ коначне о обавезујуће.

- Он заборавља да је високи представник 2006. поништио одлуку Уставног суда БиХ која је дала заштиту грађанима БиХ који су били смијењени одлуком високог представника. Чему Шмит пише да су одлуке Уставног суда обавезујуће, а тако се понашају према Уставном суду - каже Бубић.

Конференцију за новинаре погледајте у видеу.

Подсјећамо, пред Судом БиХ одржано је рочише предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника Српске Милошу Лукићу пред Судом БиХ на којем су свједочили бивши директори Служебеног гласника Српске Милка Девушић и Владимир Јанковић.