latinica  ћирилица
17/04/2024 |  15:32 | Аутор: СРНА

Ковић: Суђењем Додику Запад и Бошњаци суде српској идеји

Професор историје на Филозофском факултету у Београду Милош Ковић оцијенио је данас да је судски процес против предсједника Републике Српске Милорада Додика, који је креирао Запад уз помоћ Бошњака, у ствари, суђење српској идеји.
Милош Ковић - Фото: РТРС
Милош КовићФото: РТРС

Говорећи на трибини "Процес против предсједника Српске као крај БиХ" у Београду, Ковић је указао да се у процесу против Додика препознаје континуитет суђења српској идеји, започет у вријеме Аустроугарске на чувеним велеиздајничким процесима у Загребу и у Бањалуци, као и у апсурдним суђењима Србима у Црној Гори у вријеме кнеза Николе Петровића.

Ковић је подсјетио да је та пракса суђења српској идеји настављена суђењима у режији комунистичких власти, почев од монтираног процеса генералу Дражи Михаиловићу до прогона српских интелектуалаца седамдесетих и осамдесетих година 20. вијека.

- Такозване велеиздајничке процесе, како су их звали Аустроугари, у Загребу 1909. и у Бањалуци 1916. године пратили су жестока антисрпска пропаганда и геноцид почињен над Србима од 1914. до 1918. године - рекао је Ковић.

Он је указао да у поновљеном усташком геноциду за вријеме Другог свјетског рата није тражено чак ни такво правно оправдање за убијање и прогон Срба какви су били монтирани судски процеси.

- Пракса извођења Срба на судске процесе обновљена је у нашем времену, а и њу прати медијска хајка на Србе, као и геноцид почињен над Србима у Хрватској и на Косову и Метохији - навео је Ковић.

Он је рекао да се истовремено у Хашком трибуналу Србима судило због српске идеје, њихове историје, предања и због њихове жеље да буду слободни и уједињени.

- Хашки трибунал је круна цијеле историје суђења Србима због тога што они јесу - нагласио је Ковић.

Указујући да је због истих мотива суђено српским политичким лидерима у Црној Гори 2014. године у афери "државни удар", Ковић је истакао да је врхунац безакоња над Србима у овом вијеку спроведен у БиХ, гдје се суд инструментализује у сврхе монтираног процеса против демократски изабраног предсједника Републике Српске Милорада Додика.

- Између аустроугарског периода и данашњег времена имамо дуг континуитет, који показује да су Срби један народ који је практично стално на суду због онога што је и какав је. Ако не разумијемо шта је предисторија овоме данас, не можемо разумјети ни данашње догађаје - рекао је Ковић.

Додао да је историја дала одговор онима који су у прошлости судили Србима, убијали их и прогонили, јер одавно нема ни Аустроугарске, ни Трећег рајха, ни других који су то чинили.

- То морамо да имамо на уму и довољно је да издржимо, а и ове силеџије ће однети ветар који их је донео - рекао је Ковић.

Научни савјетник у Институту за политичке студије у Београду Миломир Степић указао је да су удар на Додика и покушај демонтирања Републике Српске саставни дио плана колективног Запада који српски фактор на Балкану жели да сведе на што је могуће мању мјеру.

"Запад заправо хоће да српски чинилац сведе на безопасну меру, јер је и овакав какав је преопасан за њихове намере на Балкану. Ради се о расрбљавању Балкана. Запад `кува жабу` и иде корак по корак, а један од њих је демонтажа Републике Српске", објаснио је Степић.

Према његовим ријечима, колективни Запад третира Српску као реметилачки фактор за њихове планове на Балкану, због чега жели да је демонтира користећи сва средства, почев од атака на имовину, на предсједника Додика и највише функционере до употребе Сребренице.

Степић сматра да Запад тренутно чини све да релативизује резултате рата у БиХ и да поништи суштину Дејтонског споразума тако што хоће да обесмисли државотворни процес Републике Српске, који жели да закочи и претвори га у минорну епизоду, коју би представио као "угушену Радованову буну".

"Удар на Додика није ствар његове неподобности да ради оно што САД траже у сваком тренутку, већ ствар ревизије некадашњег /дејтонског/ решења, које је на Западу прихваћено као нужно зло. Такав приступ је доказ суштинске немоћи Запада, мада удар на Додика никако није занемарив", рекао је Степић.