latinica  ћирилица
17/04/2024 |  16:15 ⇒ 16:18 | Аутор: РТРС

Пуцар: Тужилаштво да прекине фарсу (ВИДЕО)

Адвокат Миљкан Пуцар изјавио након рочишта у Суду БиХ против предсједника Српске Милорада Додика и вршиоца дужности Службеног гласника Српске Милоша Лукића, да би за Тужилаштво било најбоље да не прави даље фарсу, већ да повуче ову оптужницу.
Миљкан Пуцар - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Миљкан ПуцарФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Надамо се да ћемо на сљедећем рочишту утврдити и потврдити оно што од првог дана истичемо - да је овај поступак беспотребан - рекао је Пуцар.

Пуцар је рекао да одбрана од самог почетка истиче да Тужилаштво нема ништа, што се показлао и на данашњем рочишту јер два саслушана свједока нису потврдила ништа из оптужнице, већ став одбране да "Службени гласник" ради искључиво по закону.

- Како је то данас истакнуто, нема ничије улоге у објављивању. Нема никакве конститутивности у објављивању. То је техника да постоји закон како и шта се објављује. Ми то тврдимо од првог дана и мислили смо да ће Тужилаштво након прошлог рочишта и фијаска који су доживјели са инспекторима Сипе /Агенције за истраге и заштиту/, можда и одустати од ових свједока - истакао је Пуцар.

Он је напоменуо да Тужилаштво предлаже више од 60 материјалних доказа, "за које они тврде да су докази", а наводе се одлуке које су објављене у Службеном гласнику, новински чланци, њихови приједлози суду и наредбе Суда и оно што су Кабинет предсједника и Службени гласник добровољно предали.

Пуцар је нагласио да нема шта да се крије, јер је све јавно и транспарентно и у складу са законом.

Он наглашава да Тужилаштво "нема ништа".

- Они су нам доставили списе на це-деу, а Закон о кривичном поступку БиХ каже да морате доставити или оригинал или овјерену фотокопију - појаснио је он.

Он је подсјетио да сви у БиХ добро знају да Дејтонски мировни споразум или његов анекс 10, на који се позива Тужилаштво, не постоји у БиХ у оригиналу.

Пуцар је навео да је вођен и поступак против једног лица да наводно има оригинални Дејтонски споразум.