latinica  ћирилица
17/04/2024 |  16:36 ⇒ 18:51 | Аутор: РТРС

Одговор Српске мора бити чврст - поручено из Београда са трибине "Процес против предсједника Српске као крај БиХ" (ВИДЕО)

Процес против предсједника Републике није процес против Милорада Додика, како се жели представити, већ процес против Републике Српске, њених институција и против Дејтонског споразума, речено је на трибини под називом "Процес против предсједника Српске као крај БиХ".
Трибина у Београду - Фото: РТРС
Трибина у БеоградуФото: РТРС

Одговор Српске мора бити чврст и јасан, поручено је са скупа, који су у Београду организовали информативно-политички портали "Све о Српској" и "Факти" и Представништво Српске у Србији.

Процес против предсједника Српске и спорна предложена резолуција о Сребреници, свјесни су кораци ка дестабилизацији и повећању притиска, оцијенили су учесници скупа.

Крај БиХ је настао на њеном почетку, она је вјештачка творевина која опстаје само страним притиском као протекторат, њеном крају, кажу, доприноси и процес против предсједника Српске.

- Он је већ био почетак краја БиХ самим тим што је покренут, зато што је врло јасно – ставља се на оптуженичку клупу предсједник Српске, зато што поштује Устав, и то се ради од стране, у име неког ко је лажни високи представник - рекао је Александар Павић, политиколог и посланик у Скупштини Србије.

Миломир Степић, геополитичар наводи да је свима јасно да се ради о процесу против Републике Српске.

- Уствари ради се да се на сваки могући начин - од Сребренице до покушаја одузимања имовине, па и сада притиска на њену челну личност, учини да се Српска развласти, да не значи ништа и да се полако угаси - истиче Степић.

Предраг Ћеранић, декан Факултета безбједносних наука у Бањалуци нагласио је да се ради о политичком процесу који има за циљ политичку елиминацију предсједника Српске, и, како наводи, дерогирање институција Српске, а зарад ратних циљева Алије Изетбеговића.

Колективни Запад је демонстрирао да је спреман да користи различите форме притисака, да одржи БиХ у животу, али су њихове акције додатно ослабиле њене темеље, оцјењује амбасадор БиХ у Србији Александар Врањеш.

- Видимо да они и те како губе живце и са Српском и са предсједником Додиком. Врло оштро је скоро Марфи запријетио предсједнику Додику у неком твиту од прије пар дана. Ту нема бијелих рукавица, то није Бечка конвенција о дипломатским односима – то је колонијална управа која каже - будите спремни да настрадате - рекао је Врањеш.

Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији наводи да одбрана институције предсједника Српске јесте одбрана и саме Српске.

- И њене уставне позиције у Дејтонској структури БиХ и Дејтонског споразума као међународног правног документа прве врсте и у томе је пријеко потребно разумијевање, сарадња, сагласје, јединство и саборност свих српских политичких субјеката у Српској - истакао је Цицовић.

Процес против предсједника Српске је врхунац безакоња и монтираних политичких процеса, на којима је кроз цијели 20. вијек суђено српском народу, истиче историчар Милош Ковић.

- Србима се суди због онога што је Кочић назвао идејом ослобођења и уједињења, значи због те жеђи за слободом, због непристајања на то да умјесто нас суштинске одлуке доносе Енглези, Нијемци, Американци - појашњава Ковић.

Политички одговор Српске мора бити чврст и јасан - одупријети се притисцима и правном насиљу, значи сачувати Српску и слободу српског народа у БиХ, због чега је народни скуп "Српска те зове" веома значајан, истакнуто је на трибини.