latinica  ћирилица
17/04/2024 |  17:20 ⇒ 17:25 | Аутор: СРНА

"Војска чува отаџбину"

Министар одбране Србије Милош Вучевић поручио је данас грађанима Србије да мирно спавају јер Војска Србије чува отаџбину, а онима који нису добронамјерни да заобиђу државу Србију, јер им је то у интересу.
Тенк ВРС (фото:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/bs) -
Тенк ВРС (фото:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/bs)

Вучевић је са начелником Генералштаба Војске Србије Миланом Мојсиловићем посјетио снаге Војске Србије на привременом полигону "Пештер", гдје су у току тактичка увјежбавања у оквиру Здружене тактичке вјежбе са бојевим гађањем "Вихор 2024".

Министар одбране увјерио се да је Војска спремна да извршава задатке у свим временским условима и истакао да ће у оквиру вјежбе први пут бити приказани многи системи наоружања, саопштено је из Министарства одбране Србије.

- Више од 2.000 припадника Војске Србије, више од 500 система наоружања, међу којима има и оних најсложенијих, најбитнијих, најскупљих, најубојитијих. Нешто што до сада није виђено - навео је Вучевић.

Вјежба "Вихор 2024" изводи се од 8. до 21. априла и према бројности и разноврсности ангажованих борбених ефектива једна је, како се наводи, од највећих и најсвеобухватнијих које је Војска Србије извела.

      View this post on Instagram

A post shared by Милош Вучевић (@milosvucevic)

Међу средствима која учествују на вјежби су тенкови "М-84" и "Т-72М", борбена оклопна возила БОВ ОТ, "милош", "лазар три", "МРАП", самоходна хаубица 155 милиметара "нора Б52", модернизовани и дигитализовани вишецјевни лансери ракета "огањ" и возила "хамви".

На вјежби су ангажовани и авиони "миг 29", модернизовани "орао", "супер галеб Г-4", хеликоптери "Ми-35М", "Ми-17", "Х-145М", "гама" и транспортни авиони "каса Ц-295" и "Ан-26".

Учествују и даљински пилотирани ваздухоплови "ЦХ-95", противваздухопловни системи "ФК-3", "ПАСАРС" и "панцир С1", као и системи за детекцију и ометање беспилотних ваздухоплова "репелент".

Вјежба "Вихор 2024" је, између осталог, прилика да за приказ рада модернизованих средстава и средстава у развоју, међу којима су и извиђачка беспилотна летјелица "пегаз", дрон малог домета "врабац", наоружана беспилотна летјелица кратког долета "сенка", килер дрон "осица", наоружани дрон "обад", као и наоружани мини-квадрикоптер "комарац".