latinica  ћирилица
17/04/2024 |  17:43 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Начелник Брода се састао са америчким амбасадором; Миличевић подржао састанак страначког колеге (ВИДЕО)

Америка је увела санкције руководству Републике Српске. Листу је проширила и на оне који су учествовали у организацији прославе Дана Републике и врши страховите притиске на Републику Српску. Због америчких санкција, банковни рачун морала је да угаси и Српска демократска странка. Без обзира на ово, начелник општине Брод, СДС-ов Зоран Видић састао се са америчким амбасадором Мајклом Марфијем.
Мајкл Марфи (Фото:  EPA-EFE/FEHIM DEMIR, илустрација) -
Мајкл Марфи (Фото: EPA-EFE/FEHIM DEMIR, илустрација)

Фотографију са Марфијем на истом догађају има и начелник Станара Радојица Ћелић из Уједињене Српске.

И док начелник Брода за састанак с Марфијем има подршку и првог човјека СДС-а Милана Миличевића, Радојица Ћелић сусрет покушава оправдати својом пристојношћу.

Срдачан сусрет и стисак руке, а потом и фотографисање пред камерама.

Тако је у Бањи Врућици код Теслића овјековјечен сусрет начелника Брода Зорана Видића и америчког амбасадора Мајкла Марфија с којим је потписао уговор о партнерству.

Истог оног Марфија који је све учинио да опструише Републику Српску, а њеним званичницима уведе санкције и стави их на црну листу.

И не само њима већ и СДС-у, странци којој Видић припада.

- Прије самог сусрета консултовао сам руководство странке. Разумијем да је то дошло у незгодном моменту, уопште не подржавам санкције према званичницима Српске, нико нормалан то не би урадио - рекао је Видић.

Такав гест није засметао његовом страначком шефу Милану Миличевићу.

Положио је вијенце на спомен крсту у Кравици и одао почаст погинулим српским цивилима и борцима Војске Републике Српске из Средњег Подриња и Бирча.

Истакао је да ће СДС присуствовати сутрашњој сједници Парламента, али не и Митингу "Српска те зове".

За оне који организују митинг каже да воде неку своју утакмицу у којој не жели учествовати, а учествовање на састанку са Марфијем не смета.

- Не учествовати или не прихватати пројекте УСАИД-а или било којег међународног фонда је заиста неразумна политика и у том погледу за ове пројекте у којима је учествовала и општина Брод, а могу набројати и много других општина, ја сам апсолутно за - нагласио је Милан Миличевић, предсједник СДС-а.

Да у вријеме највећих притисака на српски народ није вријеме за такве сусрете, кажу и Брођани.

На удару јавности, због "партнерства" са Марфијем, нашао се и начелник општине Станари Радојица Ћелић из Уједињене Српске.

Каже да се Марфи појавио на догађају који је организовао УСАИД и на тај начин злоупотријебио раније започете пројекте.

- Америчном амбасадору није испуњена молба да посјети општину Станари. Након тога је исти искористио и злоупотребио раније започете пројекте УСАИД-а у дијелу општина на чијем се обиљежавању појавио, а руковање са мном ван општине Станари, јесте израз моје пристојности и поштовања пројеката у општини Станари. Жалим ако се у јавности Републике Српске мој гест пристојности тумачи другачије - појаснио је Ћелић.

Због својих поступака, начелнику Брода ово је други пут да се нашао на удару јавности.

Раније се уочи годишњице страдања Срба у Сијековцу сусрео са предсједником Хрватске Зораном Милановићем, због чега је наишао и на осуду страначког руководства.