latinica  ћирилица
17/04/2024 |  18:45 ⇒ 18/04/2024 | 08:41 | Аутор: РТРС

Постигнут договор да изборни закон БиХ, до идућег петка, буде усвојен у парламентарној процедури (ВИДЕО)

Спремни смо да покушамо у наредних пар дана да упутимо изборни закон БиХ на одлучивање у Парламентарну скупштину и да видимо на који начин можемо да деблокирамо европски пут, рекао је Милорад Додик предсједник СНСД-а након одржаног састанка партнера у власти на нивоу БиХ.
Прес конференција - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Прес конференцијаФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Жао нам је што је дошло до застоја након добијања статуса преговарача, дошли смо у ситуацилу да тражимо рјешење - рекао је Додик.

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је да би проблеми у БиХ били ријешени усвајањем изборног закона БиХ у Парламентарној скупштини БиХ.

- Чини ми се да је рјешење у томе да до идућег петка у парламнтарној процедури усвојимо изборни закон БиХ - рекао је Човић.

Предсједик Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да ће сутра бити усвојен изборни закон Републике Српске.

Предсједник СДП-а Нермин Никшић је истакао да му је жао што је заустављен почетни замах који је направљен.

- Овај данашњи састанак је завршен на начин да смо опредијељени да, како су то рекли и моји претходници, се покушамо вратити на ЕУ пут, да деблокирамо тај, да се окренемо рјешавању питања. И оно што смо досад постизали је да заједничким договором дођемо до законских рјешења која ћемо ми доносити, а не која ће бити наметнута - рекао је Никшић.

Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Предсједник странке Народ и правда Елмедин Конаковић истакао је да је данас током разговора био другачији амбијент.

- Политички актери су се успјели договити о веома, веома тешким питањима и заслужили и ту врсту награде и потврде да се вриједи разговарати и договарати званичним ставом Брисела који води ка ЕУ интеграцијама - додао је он.