latinica  ћирилица
17/04/2024 |  20:47 ⇒ 18/04/2024 | 17:35 | Аутор: РТРС

Дрвар: Вече посвећено Славиши Сабљићу, новинару РТРС-а (ВИДЕО)

У Дрвару је одржано вече посвећено новинару РТРС-а Славиши Сабљићу за кога је начелница општине Душица Рунић рекла да је оставио неизбрисив траг.
Дрвар - сјећање на новинара Сашу Сабљића - Фото: СРНА
Дрвар - сјећање на новинара Сашу СабљићаФото: СРНА

- Дрвар никада неће заборавити великог Славишу који је бескрајно волио свој Дрвар - рекла је Рунићева и подсјетила да је општина Дрвар додијелила Сабљићу постхумно признање

Вече посвећено Сабљића одржано је у Радничком дому у организацији општине и Радио-телевизије Републике Српске.

Недељко Лајшић са РТРС-а рекао је да је Сабљић оставио неизбрисив траг у овој медијској кући, да су генерације имале прилику да од њега уче, те да је заједно са њим раме уз раме прошао сваки педаљ Крајине.

Милан Пилиповић, новинар из Градишке и пријатељ Сабљића, истакао је да је Славиша био врхунски новинар и човјек, да су се дружили 40 година, те да су били прави пријатељи и сарадници.

Славиша Сабљић рођен је 12. септембра 1946. године у Дрвару, а преминуо је 2021. године у Бањалуци.

Први новинарски текст објавио је 26. марта 1976. године у Дневнику Радио-станице "Братство-јединство" у Дрвару, а његов новинарски пут текао је преко Ројтерса, Политике, ексклузивних прича на Радију Велика Кладуша, уредника Информативног програма ТВ Бел.

Био је дугогодишњи новинар и уредник РТРС-а.

Приче из серијала "Капи завичаја" Сабљић је сабрао у књигу.

Добитник је бројних признања, међу којим и "Златног пера" за изузетна новинарска достигнућа и допринос укупном развоју и унапређењу новинарства, које му је додијелило Удружење новинара Војводине.

Сабљића је 2016. године Орденом Његоша трећег реда одликовао предсједник Републике Српске Милорад Додик.