latinica  ћирилица
17/04/2024 |  20:56 ⇒ 22:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Грајф: Циљ резолуције о Сребреници пласирање лажних вијести, није било геноцида

Израелски историчар Гидеон Грајф, предсједник Независне комисије за истраживање страдања свих народа у Сребреничкој регији у периоду 1992. до 1995. године, изјавио је вечерас да страшни злочин који се догодио у Сребреници љета 1995. ни на који начин не може бити оквалификован као геноцид и да усвајање резолуције о Сребреници у УН неће никоме донијети ништа добро.
Гидеон Грајф - Фото: РТРС
Гидеон ГрајфФото: РТРС

Грајф је, у изјави Тањугу, оцијенио да је иницијатива за усвајање резолуције о Сребреници у УН вјештачки корак који за циљ има пласирање лажних вијести у свијет и да говори о нечему до чега није дошло.

- Морамо бити веома научни када описујемо историју. Не можемо промијенити чињенице. Морамо бити лојални реалности. Дошло је до злочина, наравно. Циљ те иницијативе је политички покушај да се преправи историја и не би требало да прихватимо то - рекао је Грајф.

Он је цитирао реченицу из конвенције Уједињених нација, која гласи: "Геноцид је низ активности чија је намјера да се изврши етничко чишћење".

- Ништа од карактеристика наведених у тој реченици из конвенције УН не може бити примијењено. Самим тим до геноцида није дошло. Не можете се играти терминима... Морате радити у складу са оним што одговара реалности. Моја комисија је двије године радила прије него што дошла до закључка. Злочини почињени у Сребреници 1995. не одговарају дефиницији геноцида. Дошло је до озбиљних злочина, починиоци морају бити кажњени, али ово није био геноцид - категоричан је Грајф.

Он је је оцијенио да ће усвајање резолуције о Сребреници довести само до продубљивања конфликта и крвопролића умјесто до мира и да неће донијети никоме ништа добро ни Балкану, ни човечанству.