latinica  ћирилица
17/04/2024 |  22:10 ⇒ 18/04/2024 | 12:44 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Резолуција о Сребреници није прошла законом прописане процедуре (ВИДЕО)

Главни индикатор потенцијалне дестабилизације јесте инвазивна бошњачка политика својатања БиХ и заједничких институција, поручила је српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић, гостујући у Телерингу. Ријеч је, каже, о тенденциозним намјерама потпомогнутим страним мешетарима. Резолуција о Сребреници, објашњава, није прошла законом прописане процедуре, чиме је БиХ заобишла властите институције.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

На снази је континуирано својатање заједничких институција и грубо кршење Уставом прописаних процедура, јасна је српски члан Предсједништва БиХ. Цвијановићева наглашава да резолуција о Сребреници никада није доспјела на дневни ред сједнице Предсједништва, самим тим, каже, није и не може бити званични став БиХ.

- Дође један члан Предсједништва и каже амбасадору, ја сам рекао да може, па ко си ти? Није ово никаква резолуција, то што је аминовао Бећировић и Лагумџија био неко тамо ко одрађује тај посао, ово је нешто што је креирано од стране других, нешто што покушавају да бар на једном питању направе мост између САД-а и муслиманског и арапског свијета - рекла је Цвијановићева.

Оркестрирана кампања западних сила, паралелно се води и против Србије, наглашава Цвијановићева.

Каже да се пријем самопроглашеног Косова у Савјет Европе коси са свим прописаним начелима поменуте организације. Осим колективног лицемјерства, на снази је и непоштовање већ договорених обавеза међународног права.

- Што се тиче БиХ у овом поступку, њеног одлучивања о пријему Косова, које није независно, по одлукама које смо видјели и ставовима које смо дефинисали, дакле не треба да се гласа за никакву одлуку те врсте, ова држава није признала независност Косова и било би апсурдно и повлачило би одређену одговорност да се неко усуди да гласа мимо онога што су ставови државе - сматра она.

Цвијановићева подсјећа да ће се на дневном реду Народне скупштине Републике Српске наћи властити изборни закон и да се у Српској неће поштовати измјене нелегитимног Кристијана Шмита који, истиче, представља једну од директних кочница на европском путу.

- Он нема права да намеће законе и доноси, зато што он треба да се понаша онако како то прописује извор права, то је међународни уговор и Анекс 10, а не како то дефинишу неки политички памфлети и самозвана тијела у виду ПИК-а које су политичке одлуке. У вријеме када постижемо резултате, када добијамо награду, бар ту одлуку о приступним преговорима, мада нема датума, да неки Шмит дође и квари те односе - каже Цвијановићева.

Цвијановићева је позвала грађане да се окупе у четвртак на Тргу Крајине одакле ће бити послана недвосмислена порука српске слоге и јединства. Наглашава да Срби јасно и гласно одбијају да буду потлачени и потиснути и да ће бранити Српску, њен интегритет и слободу.