latinica  ћирилица
18/04/2024 |  07:03 ⇒ 09:19 | Аутор: ТАНЈУГ

На парламентарним изборима у Хрватској ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата

На основу 99,3 одсто обрађених бирачких гласова, према незваничним резултатима Државног изборног поверенства, ХДЗ је освојио 61 мандат, а коалиција око СДП-а Ријеке правде, остала на 42 мандата, преноси Индеx.хр.
Гласање - Фото: РТРС
ГласањеФото: РТРС

Домовински покрет је освојио 14 мандата, Мост 11, Можемо 10, ИДС 2, НПС 2 и Фокус један мандат.

Андреј Пленковић, предсједник ХДЗ и досадашњи премијер, поручио је синоћ послије објављивања првих резултата да је битно да је та странка по трећи пут заредом увјерљиво побиједила на изборима одржаним, како је рекао, захваљујући Зорану Милановићу, у "бизарном дану".

Пленковић је у сједишту странке најавио да ХДЗ већ данас креће у формирање треће владе.

Честитајући другим политичким странкама, Пленковић поручује да ће ХДЗ наставити своју политику која је "заштитила грађане од многих криза и сачувала хрватску привреду".

Лидер СДП-а Пеђа Грбин поручио је у сриједу вече да незванични резултати парламентарних избора показују да је двије трећине грађана дало подршку овој странци и да ће они зато показати да Хрватска може и да ће бити боља.

- Пред нама су дани, недјеље и мјесеци разговора али ће они завршити промјеном која ће Хрватску учинити бољом, без корупције, која се брине за своје људе - навео је Грбин.

Он је рекао да данас почињу разговоре са онима који су "до јуче говорили да са ХДЗ-ом неће, да корумпирану Хрватску неће".

- А на нама је да провјеримо да су те ријечи биле истина - рекао је Грбин.

У Хрватској су одржани парламентарни избори за 11. сазив Сабора. Право гласа имало је 3,7 милиона бирача, а гласало је 62 одсто грађана. На основу 98 одсто пребројаних гласова, ХДЗ-у је припало 60 мандата. Коалиција "Ријека правде", коју предводи СДП, освојила је 42 мандата.

Извјесно је да ће у парламент ући осам странака и коалиција. Србима су у Сабору намијењена три посланичка мјеста, која одлазе СДСС-у Милорада Пуповца.

На изборима за чланове 11. сазива Сабора, право гласа имало је 3,7 милиона бирача, а гласало је 62 одсто грађана. Они су бирали између 2.302 кандидата на 165 листа, који су се надметали за 151 мандат у скупштини.

Сва три саборска мандата намењена Србима освојила је Самостална демократска српска странка (СДСС) Милорада Пуповца.