latinica  ћирилица
18/04/2024 |  07:44 ⇒ 07:46 | Аутор: СРНА

Бањалука: Међународни фестивал "Дјечије царство"

Осамнаести Међународни фестивал дјечије поезије "Дјечије царство" почеће данас у Бањалуци и уз бројне садржаје трајаће до 3. маја.
Фестивал "Дјечије царство" (фото: facebook.com/kult.art) -
Фестивал "Дјечије царство" (фото: facebook.com/kult.art)

Из Удружења "Култарт", организатора Фестивала, саопштено је да је ове године пристигло више од 4.000 радова око 3.000 учесника.

На Фестивалу учествују дјеца из Словеније, Хрватске, Србије, Црне Горе, Сјеверне Македоније и БиХ, односно Републике Српске и фБиХ, а стручни жири у којем су Слободан Станишић, Тоде Николетић и Јово Чулић изабрао је 73 финалиста.

У 19.30 часова у Културном центру Бански двор бити додијељена награда "Принцеза дјечијег царства" Мирјани Булатовић и уприличен перформанс у њену част, док је
у петак, 19. априла са почетком у 12.00 часова заказано финале Фестивала у Градском позоришту "Јазавац".

Жири ће додијелити и додатне награде, по једну прву, двије друге и три треће награде у млађој и старијој категорији, а прогласиће и апсолутног побједника Фестивала - малог принца или малу принцезу "Дјечијег царства".

У оквиру програма Фестивала 27. априла са почетком у 12.00 часова у Парку Петар Кочић биће организовано плетење вјенчића од врбовог прућа, док је 3. маја у 12.00 часова у овом парку предвиђено украшавање васкршњих јаја.

Гости Фестивала су поред Тодета Николетића и Поп Д. Ђурђев, Горан Новаков, Мирослав Кокошар Јово Чулић, Вид Вукелић Вицко и Мирјана Булатовић, као и традиционални гост Бранимир Росић, музичар, аниматор и водитељ дјечјих емисија из Новог Сада.

Они ће посјетити неке основне школе у Бањалуци и Лакташима и дружити се са дјецом.