latinica  ћирилица
18/04/2024 |  08:53 ⇒ 10:55 | Аутор: СРНА

Берјан: Амбасадор се не може поставити изнад БиХ

Амбасадор БиХ у Кини Синиша Берјан изјавио је да се један амбасадор не може поставити изнад БиХ и без сагласности Предсједништва БиХ, а под менторством бошњачких политичких елита и дијела међународне заједнице, "у име БиХ" покретати иницијативу за усвајање нове резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН.
Синиша Берјан - Фото: РТРС
Синиша БерјанФото: РТРС

Берјан је Срни рекао да начин наметања ове резолуције представља чин правног насиља и грубо кршење Устава БиХ, Дејтонског мировног споразума и узурпирање надлежности, јер се трочлано Предсједништво БиХ није изјашњавало о наметнутој резолуцији иако је ова институција задужена за спољну политику.

- Сасвим је јасно да је ово један пажљиво планиран и диригован процес, уперен против српског народа. Зашто се не помиње више од 3.000 српских жртава из истог подручја, зашто се о томе ћути? Ова резолуција, чије је усвајање у Генералној скупштини УН предложено послије скоро 30 година од завршетка рата, неће донијети ништа добро ионако крхкој БиХ. Напротив, продубиће јаз између конститутивних народа, посебно Срба и Бошњака - нагласио је Берјан.

Он је поручио да страдалнички и слободарски српски народ никада неће прихватити етикетирање и квалификације које бошњачка страна покушава да наметне у сарадњи са неким свјетским центрима моћи.

- Као одговор потребно је наше јединство и мобилизација свих расположивих ресурса да се политичким средствима супротставимо државама које траже усвајање ове резолуције - истакао је Берјан.

Бошњачки дио мисије БиХ при УН једнострано је, без одлуке Предсједништва БиХ, уз спонзорство дијела западних земаља, покренуо иницијативу за усвајање нове резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН. Претходно је прије девет година Русија ставила вето у Савјету безбједности УН на британску резолуцију о Сребреници.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида, нити геноцид уопште. Комисија од 10 свјетских експерата закључила је да Срби никада нису имали такав план ни у Сребреници, нити на било ком другом мјесту.