latinica  ћирилица
18/04/2024 |  11:18 ⇒ 14:11 | Аутор: РТРС

Нуждић: Народна скупштина да усвоји извјештај Независне међународне комисије о Сребреници (ВИДЕО)

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић предложио је да Народна скупштина Српске усвоји извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године у којем пише, да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида, нити геноцид уопште.
Виктор Нуждић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Виктор НуждићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Образлажући овај извјештај у парламенту Републике Српске, Нуждић је навео да је Народна скупштина Српске 14. августа 2018. године својим закључцима одбацила извјештај Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године који је сачињен 2004. године.

Он је подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске поменути извјештај одбацила сматрајући да је сачињен под притиском тадашњег високог представника Педија Ешдауна.

Нуждић је истакао да је Влада Републике Српске у својим закључцима подржала ставове изнесене у извјештају Независне међународне Комисије, те потврдила да је термин "геноцид" за Сребреницу нетачан и неприхватљив, те се не може прихватити.

- Влада Републике Српске ту квалификацију трајно одбацује, имајући у виду да је минималан број припадника муслиманских снага, ратних заробљеника, заробљених и погубљених између 1.500 до 2.000, а максималан између 2.500 и 3.000, а од којих је један број био размијењен - рекао је Нуждић.