latinica  ћирилица
18/04/2024 |  12:16 ⇒ 15:22 | Аутор: РТРС

У Београду стартовала бициклистичка трка "Београд - Бањалука" (ФОТО/ВИДЕО)

Из Београда је данас стартовало 18. издање међународне бициклистичке трке "Београд - Бањалука".
Бициклистичка трка "Београд-Бањалука" - Фото: РТРС
Бициклистичка трка "Београд-Бањалука"Фото: РТРС

Знак за старт трке, дао је Александар Шапић, предсједник Привременог органа Града Београда.

Свечаном отварању трке, присуствовали су и амбасадор БиХ у Београду Александар Врањеш, шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић и директор трке Владимир Куваља.

Млађен Цицовић (Фото: РТРС)

Старту такмичења претходило је интонирање химни Србије и Српске, а Шапић је поздравио учеснике и пожелио им много успјеха, истичући да је ова манифестација много више од бициклистичке трке.

- Трка је симбол спајања нашег српског народа у Србији и Републици Српској. Најважније је да ова трка спаја двије земље у којима живи исти народ. Такмичари пролазе границу која током ове трке не постоји и која за нас суштински и не постоји -  рекао је Шапић.

https://www.rtrs.tv/_FOTO/nwz/2486/248645.jpg (Фото: РТРС)

Он је нагласио да у Србији и Републици Српској живи исти народ, због чега једни другима морају да помажу и да се чувају, нарочито у моменту у којем се налазе.

- Ако данас не покажемо јединство, поставља се питање кад ћемо га показати. Важно је да све прође у лијепој атмосфери, да побиједи најбољи и да наставимо да његујемо ову традицију, која је изузетно важна - рекао је Шапић.

Трка се из Београда вози преко Павловић моста и то без задржавања на граничном прелазу до Бијељине.

Трећа етапа иде Зворника до Власенице, четврта од Вишеграда преко општина у Републици Српској до врха Јахорине, а посљедња пета етапа возиће се од Добоја до Бањалуке, гдје је циљ трке.

Извршни директор Трке и генерални секретар Бициклистичког савеза Републике Српске Горан Гуска рекао је раније да учествује 25 екипа са 175 такмичара из више од 40 држава свијета са четири континента, а трку ће пратити више од 50 медијских кућа и преносиће се уживо.

Директор Трке Владимир Куваља истакао је значај овог такмичења који спаја и промовише Србију и Републику Српску, напомињући да је у трку укључено 17 општина и градова.

- Трка Београд-Бањалука је догађај који је проглашен од влада Србије и Републике Српске за догађај од највише важности за специјалне паралелне везе у области спорта, и на то смо поносни - рекао је Куваља.

Он је додао да иза "ове трке стоје и предсједници Републике Српске Милорад Додик и Србије Александар Вучић, као и двије владе".