latinica  ћирилица
18/04/2024 |  12:57 ⇒ 14:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић о нацрту резолуције о Сребреници: Сила све може, борићемо се

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је данас да нема тог геноцида које нису починиле земље које су потписале нацрт резолуције о Сребреници у Генералној скупштини Уједињених нација и додао да ћемо се борити и да сила све може.
Ивица Дачић (фото:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Ивица Дачић (фото:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

- Нема тог геноцида који нису починиле земље које су потписале резолуцију. Сила све може, борићемо се - рекао је Дачић поводом неформалних консултацијама у Њујорку по питању резолуције у Сребреници.

Како је истакао јасно је да није било концензуса и додао да је јуче представљен нулти нацрт резолуције од стране Њемачке, Руанде и БиХ.

- Са тим да представник БиХ може да прича само у своје име, он је представник муслимана из БиХ. Да је Србин у Њујорку, не би било ништа од ове резолуције, јел тако? Да је Србин у Стразбуру, не би било ништа од гласања. Како БиХ може да гласа за пријем Косова, а очекује да ми поштујемо њихов територијални интегритет и суверенитет - нагласио је Дачић.

Дачић је додао да је резолуција представљена, али да нису изразили никакву жељу за разговорима, као и да су многе земље изнијеле противљење начину на који се овај текст усваја.

- Мислимо да о тој теми не треба да се расправља, није ни годишњица. Тиме се ствара неселективна правда. Не могу само Срби да буду обиљежени као геноцидан народ. Шта је са другима? - рекао је Дачић и осврнуо се на Холандију коју туже за ропство, а која је подржала овај нацрт.

- Све ће да дође, и Јасеновац и стрељање у Крагујевцу. Сад све има да дође. Батина има два краја - рекао је Дачић.