latinica  ћирилица
18/04/2024 |  13:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Фотограф Ројтерса Мохамед Салем освојио годишњу награду World Press Photo (ФОТО)

Фотограф Ројтерса Мохамед Салем освојио је престижну годишњу награду World Press Photo 2024. за фотографију Палестинке која држи у наручју тијело своје петогодишње нећаке у мртвачници у болници у Појасу Газе, саопштила је данас Фондација за додјелу те награде.
(фото: EPA/KOEN VAN WEEL - илустрација) -
(фото: EPA/KOEN VAN WEEL - илустрација)

Фотографија је снимљена 17. октобра 2023. године у болници Насер у Кан Јунису на југу Појаса Газе гдје су породице тражиле своје најближе који су убијени током израелског бомбардовања, пренио је Ројтерс.

Побједничка фотографија, која је објављена у новембру, приказује Инас Абу Маамар (36) како јеца држећи у наручју тијело нећаке Сали прекривено чаршафом у болничкој мртвачници.

      View this post on Instagram

A post shared by World Press Photo Foundation (@worldpressphoto)

Жири је саопштио да је Салемова побједничка фотографија "нуди истовремено дослован и метафорички увид у незамисливи губитак".

Салем, Палестинац стар 39 година, ради за Ројтерс од 2003. године, а такође је освојио и награду World Press Photo 2010. године.

Фотограф Ли-Ан Олваге из Јужне Африке освојила је награду у категорија прича године са фотографијама које документују случај деменције на Мадагаскару.

У категорији дугорочних пројеката побиједио је Алехандро Цегара из Венецуеле за серију фотографија "Два зида" за Њујорк тајмс.

Украјински фотограф Јулија Кочетова побиједила је у категорији отвореног формата са пројектом "Рат је лични" у којем је документовала податке о рату помоћу фотографија, поезије, аудио записа и музике.

      View this post on Instagram

A post shared by World Press Photo Foundation (@worldpressphoto)

Жири је одабрао побједничке фотографије међу 61.062 пријаве 3.851 фотографа из 130 земаља.

Фондација награде World Press Photo саопштила је, објављујући годишње награде, да је важно препознати опасности с којима се суочавају новинари који извјештавају о сукобима.

Фондација је навела да је убијено 99 новинара и запослених у медијима који су извјештавали о рату у Појасу Газе између Израела и Хамаса од 7. октобра прошле године.