latinica  ћирилица
18/04/2024 |  13:44 | Аутор: СРНА

Вулић: Кључно питање да ли ће посланици гледати да појединац врши њихову улогу

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сања Вулић изјавила је данас да је кључно питање да ли 57 чланова Парламентарне скупштине БиХ има намјеру да сједи и гледа да појединац покушава да врши њихову улогу, као два дома парламента, те да ли ова земља има суверенитет, територијални интегритет и политичку независност у складу са међународним правом, као што пише у преамбули Устава.
Сања Вулић - Фото: Уступљена фотографија
Сања ВулићФото: Уступљена фотографија

Вулићева је образлажући предложене закључке Клуба посланика СНСД-а навела да је данашња сједница сазвана на захтјев седам посланика Представничког дома и у складу је са одребама Пословника јер сматрају да су испуњени предуслови и хитности и оправданости.

- Свједоци смо, нажалост, због утицаја иностраног фактора, да је актуелна политичка ситуација у институцијама БиХ веома специфична, необична, да смо суочени са покушајима супституције Парламентарне скупштине и њене уставне законодавне улоге, што сматрам нарочито опасним, недопустивим и неприхватљивим, те позивам да о томе заузмемо став у складу са Уставом - рекла је Вулићева.

Она је подсјетила да је у складу са одребама Устава БиХ Парламентарна скупштина БиХ надлежна за доношење закона који су потребни за спровођење одлука Предсједништва БиХ или за вршење функције по Уставу, а да у актуелној политичкој ситуацији у БиХ појединац покушава да врши улогу законодавца и супституира Парламентарну скупштину БиХ.

- Кристијан Шмит нема валидну легитимацију релевантне резолуције Савјета безбједности УН којом је именован за високог представника. Све да је и има, као што нема, и да је високи представник, као што није, у складу са Анексом 10 Општег оквирног споразума за мир у БиХ он нема право да намеће и проглашава законе или измјене и допуне закона путем одлука - нагласила је Вулићева, додавши да Шмит нити је тумач Дејтонског споразума, нити чувар БиХ и ентитета, како се самопрогласио.

Вулићева је нагласила да такозваних бонских овлаштења нема у Уставу и Дејтонском споразуму, као ни у закључцима измишљеног Савјета за спровођење мира у Декларацији из Синтре 1997. године, као ни у Закључцима из Бона исте године.

- Нема наметања закона, али има термин `заједничке институције БиХ` у оба документа - рекла је Вулићева и упитала да ли је БиХ демократска земља која функционише на принципу владавине права и на основу слободних и демократских избора, ако појединац намеће закон по којем би се спроводили ти "слободни и демократски избори и поштовала владавина права".

Према њеним ријечима, ако Шмиту ово прође, не да БиХ није ништа од наведеног, него није ни кандидат за чланство у ЕУ, иако има зелено свјетло за отварање преговора.

- Кристијан Шмит угрожава основне демократске уставне постулате БиХ, овог дома и Парламентарне скупштине, европски пут БиХ и све стандарде савремених демократија. Онда законодавац на нивоу БиХ не сједи овдје у овој згради, него у Емерика Блума 1 /адреса ОХР-а/. То је сумрак демократије и томе се јасно мора рећи - не - поручила је Вулић.

Она је позвала да се одлуке Кристијана Шмита прогласе ништавним, недозвољеним и правно необавезујућим, а институције БиХ да их не примјењују.

- Његови сајтови нису `Службени гласник БиХ` и не могу се сматрати извором објаве и важења прописа БиХ - рекла је Вулићева, подсјећајући да је Парламентарна скупштина БиХ у септембру 1997. године донијела Закон о службеном гласилу БиХ објављен у "Службеном гласнику БиХ" 1/97 као први акт те врсте.

Шеф Клуба СНСД истакла је да је забрињавајуће да "Службени лист" објављује акте Кристијана Шмита који није Парламентарна скупштина, иако је познато како Парламентарна скупштина шаље акте на објаву и шта могу уопште да објављјују.

"Службени гласник" није имао право да то објављује, подвукла је Вулићева, наглашавајући да се тиме Парламентарна скупштина треба посебно позабавити и најавила да ће кроз институт посланичких питања детаљно да утврди правни статус његовог директора и пет чланова Управног одбора.

Она је нагласила да Парламентарна скупштина треба да донесе измјене и допуне Изборног закона БиХ којима ће бити обухваћена побољшања интегритета изборног процеса, као и састав, надлежност и начин избора Централне изборне комисије /ЦИК/.

- То треба урадити хитно, без одгађања, путем овлаштеног предлагача Савјета министара и постојеће Радне групе која је много тога урадила и расправила - навела је Вулићева.

Она је позвала посланике да то буде један од закључака данашње сједнице и расправе, те да ће се тиме послати и јасна порука и опредјељеност за отварање процеса преговарања са ЕУ.

- Али, тог преговарања нема без суспендовања Шмитове одлуке, доношења Изборног закона у овој Парламентарној скупштини и легалног поступања `Службеног гласника` и институција БиХ - навела је Вулићева.

Она је поручила да посланици данас имају прилику да потврде суверенитет БиХ, њено уставно начело да је демократска земља која функционише на принципу владавине права и слободних и демократских избора, закона на нивоу БиХ Парламентарне скупштине, а не узурпатора преко пута моста /ОХР/.

- Позивам вас да то и урадимо уважавајући дигнитет уставних институција БиХ - закључила је Вулићева.