latinica  ћирилица
18/04/2024 |  14:11 | Аутор: СРНА

Кошарац: Окупљање око институција Српске - одговор на нападе

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац изјавио је да постоји наратив код Бошњака и међународног фактора у континуираној борби против Републике Српске, интереса српског народа и да то постаје политички вулгарно, те нагласио да је најбољи одговор на то окупљање око институција Српске и њеног уставног капацитета.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Постоје појединци који без званичних ставова и одлука институција у БиХ прокламују неке идеје засноване на "Исламској декларацији" Алије Изетбеговића и вјерујем да та борба против Српске не јењава, само се користе различите врсте алата - рекао је Кошарац.

Он је подсјетио на низ одлука Уставног суда БиХ које су биле усмјерене против Републике Српске, на одлуке високих представника, одлуке нелегитимног /високог представника/ Кристијана Шмита, те различите нападе политичког Сарајева на уставни капацитет Републике Српске.

Према његовим ријечима, најављена резолуција о Сребреници у Генералној скупштини УН је класична подвала с циљем да буде сатанизован српски народ и да се уђе у коначни обрачун са Републиком Српском.

- Спонзор такве активности су управо одређене структуре из иностранства, али и лидери политичких структура из Сарајева. То контаминира наше односе. Очигледно да Бошњаци не желе са нама ништа, а кад ми кажемо да не желимо са Бошњацима да дијелимо БиХ, онда смо ми проблематични - напоменуо је Кошарац.

Он сматра да ће Република Српска имати квалитетне одговоре засноване на политикама њених институција, у складу са Уставом.

- Најбољи одговор је да се окупимо око институција Републике Српске, њеног уставног капацитета и мислим да ће народ на вечерашњем митингу показати да не одустаје од Републике Српскле - истакао је Кошарац.

Кошарац је назвао забрињавајућим поруке лидера опозиције да је ријеч о "Додиковом скупу", наводећи да је то скуп српског народа, са намјером да се одбрани уставни капацитет Српске.