latinica  ћирилица
18/04/2024 |  14:17 | Аутор: СРНА

У функцији нова електронска услуга за власнике непокретности у Српској

Пореска управа Републике Српске пустила је у функцију нову електронску услугу "е-сагласност", која омогућава власницима непокретности електронско давање сагласности за достављање пореских рачуна на мејл и да тако једноставније и брже извршавају своје обавезе.
Пореска управа Српске - Фото: РТРС
Пореска управа СрпскеФото: РТРС

Директор Пореске управе Републике Српске Горан Маричић позвао је пореске обвезнике - власнике непокретности у Српској да искористе ову могућност, саопштено је из ове управе.

Маричић је рекао да се новој електронској услузи, чији је циљ да се обвезницима пореза на непокретности олакша извршавање пореских обавеза и смањење трошкова, може приступити путем интернет странице Пореске управе Републике Српске, гдје се у горњем лијевом углу налази прозорчић под називом "е-сагласност".

Он је навео да је процедура веома једноставна и да кликом на "е-сагласност", те потом уношењем података са једног од својих пореских рачуна, порески обвезник може да активира ову услугу и да преузме и попуни електронски образац сагласности за доставу пореских рачуна путем мејла.

Корисник након ових радњи на свој мејл, који је навео за доставу пореских рачуна, добија приступни код за верификацију и почиње да користи услугу "е-сагласност".

Ова услуга Пореске управе је, навео је Маричић, наставак активности на поједностављењу процедура и дигитализацији процеса у овој институцији, с циљем да порески обвезници на лакши, бржи, једноставнији и јефтинији начин извршавају своје пореске обавезе, односно да Пореска управа Републике Српске буде још ефикаснији сервис грађана.

- Ова могућност је посебно корисна за пореске обвезнике - власнике непокретности из Републике Српске који живе или раде у иностранству, а који давањем потребне сагласности своје пореске рачуне могу добијати на мејл, те правовремено измирити своје обавезе и на тај начин избјећи евентуалне санкције - указао је Маричић.