latinica  ћирилица
18/04/2024 |  14:29 | Аутор: sputniknews.com

Брнабић: Забрињавајућа вијест о јачању трупа НАТО у БиХ и на КиМ

Предсједница Скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је забрињавајућа порука команданта НАТО за Европу Кристофера Каволија који је најавио слање додатних снага на Косово и Метохију и Босну и Херцеговину.
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/bs) -
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/bs)

На конференцији за медије у Скупштини Србије, Брнабић је рекла да управо НАТО снаге гурају резолуцију о Сребреници у Уједињеним нацијама и да знају да ће усвајање евентуално такве резолуције на Генералној скупштини у Уједињеним нацијама изазвати додатне поделе и нестабилности у БиХ.

- Без обзира на то и на то што ће тако нешто бити практично подривање мира и стабилности у БиХ и на Западном Балкану или на цијелом Балкану, они не одустају од тога, не желе чак ни да одложе, не желе да дају шансу дијалогу, већ гурају то, а са друге стране акумулирају трупе како би ваљда спријечили неку ескалацију - рекла је Брнабић.

Она је нагласила да се ескалација спрјечава договором, разговором, давањем шансе дијалогу.

- Немојте да гурате ствари на силу, немојте да правите преседане који ће сутра користити сви остали да додатно дестабилизују свет. Уместо што мислите да сте велики, силни, моћни, да вам се све може, да никаква правила, процедуре, закони и повластице не важе за вас, а да можете све да решите трупама, оруђем и насиљем. Није добра порука", констатовала је Брнабић.

Она је истакла да још има времана и да се нада да ће чути поруку да ипак морају да покушају да направе неки договор и консензус унутар Босне и Херцеговине, да прије свега морају да испоштују институцију Предсједништва БиХ, да не подривају и директно иду супротно Дејтонском мировном споразуму и Уставу те земље.

- И не знам шта очекују да буде резултат тога, осим што очигледно да у ствари ипак знају да ће то подривати стабилност, зато што онда сада одговарају на то не диалогом, већ трупама. Тужно - констатовала је Брнабић.

Оцијенила је да ће бити преседан ако успију да прогурају резолуцију о Сребреници у Генералној скупштини УН.

- Тада ће отворити Пандорину кутију. Након тога, Бог нека им је свима на свијету у помоћи шта ће то изазвати - поручила је Брнабић.