latinica  ћирилица
18/04/2024 |  14:49 ⇒ 15:01 | Аутор: СРНА

Тодоровић: Додик иницијатор разговора и договора

Шеф Клуба посланика Социјалистичке партије у Народној скупштини Републике Српске Срђан Тодоровић изјавио је да је евидентно да је у претходном периоду након договора домаћих политичара у БиХ увијек услиједила нека интервенција међународног фактора, док је иницијатор разговора и договора био предсједник Српске Милорад Додик.
Срђан Тодоровић - Фото: РТРС
Срђан ТодоровићФото: РТРС

- Додикова је намјера као легитимног представник српског народа да се договора са представницима друга два народа и да се нађе компромис о одређеним питањима - рекао је Тодоровић.

Он је истакао да Додик обавља своју уставну и политичку обавезу као изабрани представник грађана Српске, те брани позицију Српске у оквиру Дејтонског мировног споразума.

- Ни Додик ни посланици у Народној скупштини нити су нити ће одлучивати нити ће радити било шта што није у складу са уставима Српске и БиХ и Дејтонског мировног споразума - поручио је Тодоровић коментаришући саопштење Амбасаде САД у БиХ у којем се наводи да су за кризу у БиХ криви домаћи политички лидери, а нарочито предсједник Српске Милорад Додик.

Тодоровић је рекао да наметања закона и приказивање домаћих политичара да нису у капацитету да се сами договоре имају за циљ да се оправда улога и потреба постојања високог представника и међународног фактора у БиХ.

- Потпуно је видљиво да је то вјештачка прича - оцијенио је Тодоровић.

Он је додао да не види ништа спорно у законима о којима се расправља данас на посебној сједници парламента Српске, јер је ријеч о документима који су у оквиру надлежности Народне скупштине и Устава Српске.