latinica  ћирилица
18/04/2024 |  14:51 ⇒ 14:52 | Аутор: РТРС

Оптужница против Васвије Видовић због скривања телефона Дебевеца

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против сарајевског адвоката Васвије Видовић /70/ која је починила кривично дјело спречавање доказивања јер је прикрила мобилни телефон оптуженог предсједника Суда БиХ Ранка Дебевеца.
Тужилаштво БиХ - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Тужилаштво БиХФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Осумњичена се терети да је, с циљем да знатно отежа доказивање у судском поступку, сакрила туђи предмет који служи доказивању, чиме је починила кривично дјело спријечавање доказивања, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

У оптужници се наводи да је Видовићева 18. децембра 2023. године приступила у службене просторије Агенције за истраге и заштиту у Источном Сарајеву, позвана од стране осумњиченог и ухапшеног Дебевеца, да га у својству адвоката заступа у кривичном поступку.

Након што јој је омогућено да комуницира са осумњиченим у посебним просторијама, без присуства полицијских службеника, свјесна својих противправних радњи, а са циљем да знатно отежа доказивање кривичних дјела у поступку пред Судом БиХ, знајући да мобилни телефони осумњичених требају бити привремено одузети по наредби Суда БиХ, омогућила је осумњиченом да мобилни уређај убаци у њену торбу, те га на тај начин сакрије.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Дебевец и бивши директор Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ Осман Мехмедагић Осмица ухапшени су 19. децембра прошле године због сумње да су злоупотријебили положај и кривотворили службене исправе.