latinica  ћирилица
18/04/2024 |  15:02 ⇒ 15:03 | Аутор: СРНА

Бањац: Шмит одговоран за дестабилизацију, а не Додик

Посланик НПС-а у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац изјавио је да је дестабилизација почела када је Кристијан Шмит дошао у БиХ без резолуције Савјета безбједности УН, чиме је прекршен Дејтонски мировни споразум, те да предсједник Српске Милорад Додик није кривац за политичку кризу.
Дарко Бањац - Фото: РТРС
Дарко БањацФото: РТРС

Коментаришући саопштење америчке Амбасаде у којем се наводи да су за кризу у БиХ криви домаћи политички лидери, а нарочито предсједник Српске, Бањац је упитао зашто се онда покушава гурати резолуција о Сребреници која уноси националне немире унутар БиХ.

Бањац је истакао да у Сребреници није био геноцид и то је одговор на резолуцију коју у Генералну скупштину УН гурају Њемачка и Руанда, а поготово Њемачка која је за вријеме Другог свјетског рата починила огромне злочине.

- То је фокус свега, јер на констатацију САД и неких земаља из ЕУ да смо ми, односно предсједник Српске Милорад Додик главни кривац, постављам питање зашто гурате резолуцију и уносите национални немир унутар БиХ, а поготово када је ријеч о Србима који су толико страдали у Другом свјетском рату - поручио је Бањац за Срну.

Према његовим ријечима, америчка Амбасада својим потезима онемогућава домаћим политичарима да се договоре и тако врши дестабилизацију цијелог простора.

Он сматра да се и ЕУ погубила, док Република Српска опет покушава да се договори, иако је иницирана резолуција о Сребреници, наметнуте измјене Изборног закона једног туристе Шмита и говоре да имовина не припада ентитетима.

- Покушавамо све вријеме да се договоримо, да стабилизујемо ово подручје и договоримо са партнерима из Федерације и када дођемо до неког договора, они се умијешају и наравно онда договора нема - закључио је Бањац.