latinica  ћирилица
18/04/2024 |  15:21 ⇒ 15:26 | Аутор: СРНА

Мазалица: Саопштење америчке Амбасаде без аргумената

Америчка Амбасада у најновијем саопштењу у којем за кризу у БиХ криви предсједника Републике Српске Милорада Додика за то није пружила ниједан аргумент, изјавио је посланик СНСД-а у Народној скупштини Срђан Мазалица.
Срђан Мазалица - Фото: РТРС
Срђан МазалицаФото: РТРС

Мазалица је навео да је ово саопштење некоректно, непринципијелно и лицемјерно, истакавши да су неколико посљедњих политичких криза изазвали америчка администрација и високи представници и они који себе тако називају.

Према његовим ријечима, посебно је позната америчка Амбасада која је инсистирала на рјешавању одређених ствари и обично се радило о развлашћивању Републике Српске.

- То је било укидање 9. јануара, проблем државне имовине, а сада и Изборног закона - подсјетио је Мазалица за Срну.

Он је указао да су све то питања која су БиХ одвукла од европског пута, док је ЕУ код Изборног закона строго нагласила да ће поштовати само споразум домаћих политичких снага, а САД су подржавале Кристијана Шмита и инсистирали на одређеним наметнутим рјешењима.

- Излазак из политичке кризе било би најбоље када би америчка Амбасада преспавала годину дана и када би се пробудила из зимског сна увјерили би се да би сигурно дошло до договора политичких актера управо зато што су они давали лажне наде представницима бошњачких странака - оцијенио је Мазалица.

Он сматра да је Изборни закон Српске уставно и законито, али изнуђено рјешење, јер предсједник Републике није устао на лијеву ногу и одлучио створити политичку кризу.

- Све политичке кризе у БиХ су настале или одлукама високог представника или одлукама Уставног суда БиХ у којем сједе стране судије или одлукама бошњачких политичких странака - закључио је Мазалица.