latinica  ћирилица
18/04/2024 |  15:41 ⇒ 21:01 | Аутор: СРНА

Новаковић-Бурсаћ: Делегација ЕУ наставља да губи кредибилитет

Бавећи се реакцијама, а не узроцима проблема у БиХ, Делегација ЕУ наствља да губи кредибилитет и умањује могућност да потпомогне процесе у БиХ у жељеном правцу кретања на европском путу, изјавила је и делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић-Бурсаћ.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: СРНА
Сњежана Новаковић БурсаћФото: СРНА

По питању стварног узрочника нереда и колапса у земљу, оличеног у лику и дјелу Кристијана Шмита, ЕУ ћути и гази све своје принципе, а чини се да усмјеравањем оштрице према Народној скупштини Републике Српске покушава да докаже сама себи да још има неке снаге и кредибилитета", оцијенила је она.

Она је, поводом навода из Делегације ЕУ да данас Народна скупштина Републике Српске разматра усвајање законодавних иницијатива које би "нарушиле уставни поредак БиХ, функционалност њених институција и основне слободе", констатовала да је више логичких и суштинских проблема у њиховом реговању, а да је главни да су промашили све актере.

- Институције Републике Српске не руше уставни поредак БиХ, јер је он већ урушен дјеловањем неизабраних странаца - истакла је она.

Према њеним ријечима, тренутна функционалност институција БиХ нарушена је блокирањем рада Дома народа Парламентарне скупштине од Клуба Бошњака, док су основне слободе нарушене по више основа, између осталог, судским прогонима људи који врше своје законске и уставне обавезе и лишавањима права на приходе од личног рада.

- О томе, гле чуда, Делегација ЕУ ћути! - контатовала је Новаковић-Бурсаћ за Срну.

Имајући на уму чињеницу да су дозволили да им пред носом неки разнесу дуго жељени консензус, договор и стварне ефекте испуњења обавеза БиХ на европском путу, и да су опет зажмурили на чињеницу да неки ову земљу враћају у доба намјесника и протектора, нагласила је она, није пристојно да коментаришу рад било којих других институција, поготово не представничког тијела грађана попут Народне скупштине Републике Српске.

Она је напоменула да ниједан закон донесен у демократској, Уставом и Пословником предвиђеној процедури, није и не може бити пријетња уставном поретку, а неке друге активности и те како могу.

- Надам се да ће се ЕУ управо позабавити неуставним активностима неизабраних странаца, узроцима, а не реакцијама - истакла је Новаковић-Бурсаћ.

У Бањалуци је у току посебна сједница Народне скупштине на чијем усвојеном дневном реду су Приједлог изборног закона, Приједлог закона о референдуму и грађанској иницијативи Републике Српске, као и Закључни извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године.

Портпарол ЕУ Петер Стано саопштио је раније данас да ЕУ од руководства Републике Српске очекује да обустави ове законодавне иницијативе, укључујући прије свега нацрте републичких закона о изборима, референдумима, имунитету и страним агентима.