latinica  ћирилица
18/04/2024 |  18:00 ⇒ 21:05 | Аутор: СРНА

Грајф: Срби су народ над којим је извршен геноцид

Израелски стручњак за истраживање Холокауста Гидеон Грајф истакао је да су управо Срби народ о коме се може говорити да је над њим извршен геноцид, а да иза "тужне иницијативе" о резолуцији о Сребреници у УН стоје политички разлози и да она неће допринијети миру у региону.д није злочиначки већ ослободилачки.
Гидеон Грајф - Фото: РТРС
Гидеон ГрајфФото: РТРС

Грајф је рекао да оно што се у Сребреници догодило јула 1995. године није геноцид и оцијенио да ће оно што се сада догађа у УН око резолуције о Сребреници имати веома негативне посљедице.

- Геноцид значи потпуну ликвидацију групе народа, а то се није догодило. Већина мушкараца који су убијени су били борци у рату против српских снага. То је војни конфликт, нема везе са геноцидом - рекао је Грајф за ТВ Прва.

Грајф, који је и предсједник Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године, рекао је да је током двије године 10 најбољих научника радило у овој комисији.

- Један од закључака да се догађаји из јула 1995. године не могу означити као геноцид. Објаснили смо и зашто. Један од примјера је то што су сва дјеца и жене пуштени да иду кућама. Нико их није ни пипнуо, није им учинио ништа нажао - рекао је Грајф.

Он је навео да је Комисија анализирала и историју региона, градове и села, етничку структуру и истакао да су управо Срби су "народ о коме се може говорити као народу над којим је извршен геноцид".

- Проучавали смо догађаје из свих углова, учествовали су експерти различитих струка – историчари, експерт за правна питања, за масовне гробнице... Комисија је била веома професионална, објективна и мислимо да смо направили одличан документ који је доступан свима - рекао је Грајф.

Упитан да ли ће доношење резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН имати посљедице у смислу историјског разумијевања геноцида, Грајф је рекао да све оно што се догађа у УН неће допринијети миру у регону.

- Оно што се догађа сада у УН и у региону ће имати веома негативне посљедице, зато што игнорише чињенице. Људи не знају истину о томе шта се догодило у Сребреници - рекао је Грајф.

Он је апеловао да сви прочитају извјештај, истичући да је објективан и резултат рада међународних експерата.

- Ми смо им рекли - отворите извјештај и прочитајте га. Ми смо урадили објективан извјештај. Интернационална комисија се потрудила да догађаје прикаже управо онаквима какви они јесу. Експерти су дошли из Јапана, Аустралије, Израела, Србије, Америке. Нико од нас није умијешан у догађаје. Имали смо само добре намјере - поручио је Грајф.