latinica  ћирилица
18/04/2024 |  18:46 ⇒ 18:48 | Аутор: СРНА

Додик: Ако резолуција прође у УН, нећемо поштовати то што се у њој наводи

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да, ако најављена спорна резолуција о Сребреници буде усвојена у Генералној скупштини УН, Република Српска неће поштовати то што се у том документу наводи јер нема везе са правом нити помирењем.
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

- Они који предлажу да то иде према УН, апсолутно желе да усложе односе у БиХ. То су поруке које ћемо рећи - рекао је Додик за ТВ Прва.

Додик је истакао да је српски народ свјестан посљедица које носи иницијатива о усвајању резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН.

- Ми апсолутно одбацујемо било какву етикету тога типа. Упозоровамо у овом тренутку да ако случајно тај документ прође у УН, морају да знају да ни у чему нећемо поштовати то што су они утврдили - нагласио је Додик.

Он је истакао да су Срби истрпили много неправди, али да је ово врхунац у коме желе да генерације које још нису ни рођене етикетирају најстрашнијим терминима дисквалификације за српски народ.

"Уколико то учине у УН на начин како су то планирали, то ће свакао значити велике проблеме унутар БиХ, дестимулисати било какву нашу жељу да учествујемо у овом политичком, друштвеном и системском животу у БиХ", рекао је Додик.

Он је најавио да ће на Васкршњем сабору потенцирати ово питање и доносити неке одлуке које ће бити политички и људски и у сваком смислу логична реакција на ту њихову неправду.

- Немогуће је по било којим законима који су људи написали, па ни по Божијим законима, да један народ тако квалификујете - нагласио је Додик.

Предсједник Републике Српске истакао је да је за Србе у Републици Српској БиХ страно тијело.

- Ми смо српски народ, наша земаља је Србија. Ми нисмо босански Срби. Ми се радујемо сваком успјеху Србије, подржавамо напоре предсједника /Александра/ Вучића и онога што је учинио у препороду Србије који се види свагдје. То је и наш успјех. Ми не видимо никакву сатисфакцију у БиХ. За нас је БиХ страно тијело - истакао је предсједник Српске.

Додик је поручио да долази из велике Републике Српске и да припада моћном и великом српском народу.

- Никада нисам био босански Србин и нисам се идентификовао са оним што је неко идентификовао као Босанци или нешто слично. То је за мене било далеко. Овај народ овдје увијек је живио српски наратив и наставио да живи зато је и Република Српска и створена - нагласио је Додик.