latinica  ћирилица
18/04/2024 |  20:02 ⇒ 19/04/2024 | 02:12 | Аутор: РТРС

Опозиција најавила да неће гласати за изборни закон Српске

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог изборног закона Републике Српске.
НСРС - пренос уживо -
НСРС - пренос уживо

Приједлог изборног закона образложио је шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић.

Жунић је у име предлагача рекао да је Приједлогом изборног закона Српске предвиђено да ће изборе за органе власти у Републици Српској спроводити Републичка изборна комисија, градске, односно општинске изборне комисије и бирачки одбори које ће именовати надлежни републички органи.

- Ступањем на снагу овог закона неће се примјењивати одредбе Изборног закона БиХ које уређују избор посланика Народне скупштине, делегата Вијећа народа Српске, предсједника и потпредсједника Српске, делегата Дома народа Парламентарне скупштине БиХ из Српске, одборника скупштине града и скупштине општине, градоначелника градова, начелника општина у Српској - појаснио је Жунић.

Опозиција је најавила да неће гласати за изборни закон Српске.

Посланици су претходно размотрили Приједлог закона о имунитету Републике Српске, Приједлог закона о референдуму и грађанској иницијативи Републике Српске и Приједлог закона о допунама Закона о раду, по хитном поступку.

Образлажући Приједлог закона о иминитету, предсједник Парламента Српске Ненад Стевандић рекао је да је циљ овог закона заштита законодавног процеса до краја, како би и они који објављују одлуке били заштићени као и они који их доносе.

Стевандић је рекао да овај акт предвиђа да предсједник и потпредсједници Републике Српске и чланови Владе неће бити кривично или грађански одговорни за поступке извршене у оквиру њихових дужности за вријеме трајања мандата и након што престане.

Овим актом дефинисано је да посланици у Народној скупштини и делегати у Вијећу народа Републике Српске неће бити кривично или грађански одговорни за изражено мишљење, давање гласа или било који поступак извршен у оквиру њихових дужности за вријеме трајања мандата и након што он престане.

Ова лица могу се позвати на имунитет у било које вријеме за поступке извршене у оквиру њихових дужности, али се позивање на имунитет не може сматрати општом препреком за кривично гоњење или покретање парничног поступка, наводи се у образложењу приједлога закона.

Намјера Приједлога закона о референдуму и грађанској иницијативи је да се потпуније регулише спровођење овог облика непосредне демократије.

Посланик СНСД-а Срђан Мазалица је у име предлагача овог акта рекао да питање референдума, као уставне материје од посебног значаја за Републику и њене грађане, захтијева нови правни оквир који ће понудити рјешења која ће довести до ефикаснијег и економичнијег спровођења референдума у Српској.

Тако су, појаснио је, предвиђени други органи за спровођење референдума у односу на важећи закон.

Приједлогом закона о допунама Закона о раду дефинисано је да послодавац може да у готовом новцу исплаћује радницима плату и друга лична примања, рекао је министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић.

Образлажући овај приједлог, Егић је напоменуо да је Влада на Приједлог закона утврдила амандман којим се допуњава на начин да се исплата плате у готовом новцу врши путем поште.

- Ово је из разлога што је већ успостављен систем исплата примања готовим новцем путем поште, између осталих и пензије, инвалиднине, примања из области борачко-инвалидске заштите и цивилних жртава рата, као и друга давања физичким лицима из области социјалне и дјечије заштите - навео је Егић.

Шеф Клуба посланика СДС-а Вукота Говедарица сматра да је Републици Српској потребан приједлог закона о допунама Закона о раду којим треба да се регулишу примања људи који се налазе на "црним листама". Он је рекао да је СДС-у блокиран рачун и да 30 људи не може да добија плате, те да ови људи, уколико се проблем не ријеши, могу да иду на биро за запошљавање.

Шеф посланичког клуба ПДП-а Игор Црнадак сматра да овим приједлогом закона није добро прецизирано ко има право да прима плату у готовом новцу.

Посланик ПДП-а Диана Чекић сматра да треба донијети посебан закон који би регулисао ово питање јер у предложеном закону постоји доста могућности његове злоупотребе.

Прије паузе, Народна скупштина је усвојила извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године и закључке.