latinica  ћирилица
18/04/2024 |  20:11 ⇒ 22:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Хаос на аеродромима у Дубаију (ВИДЕО)

Туристи који су усљед апокалиптичних поплава у Дубаију остали заглављени на главним аеродромима града остају без хране и воде, док сатима чекају на информације и подршку у насталом хаосу у једном од најпрометнијих свјетских транспортних центара.
Дубаи (фото:EPA-EFE/ALI HAIDER) -
Дубаи (фото:EPA-EFE/ALI HAIDER)

Око 290 летова до и од Међународног аеродрома Дубаи је јуче отказано, а одложено је још 440 летова, након рекордних падавина и поплава у заливским државама у којима је страдало 20 људи.

Путници наводе да чекају сатима на два велика аеродрома и да им је пружено мало информација и подршке.

Тешко им је да набаве храну, које је понестало и у дјути-фри шоповима на ареодромима, као и разним потрепштинама за дјецу и бебе, којих је мниого међу путницима. 

Назапамћене падавине приморали су Међународни аеродром Дубаи, други најпрометнији у свијету, да преусмјери десетине долазећих и откаже бројне летове.

- Емирати, велика међународна авиокомпанија са сједиштем у Дубаију, суспендовала је чекирање путника који полазе из Дубаја до четвртка због "оперативних изазова" усљед лошег времена.

- Сви смо заглавили на овом аеродрому са лошим ресурсима, овдје су стотине ако не и хиљаде људи. Морали су да отворе дјути-фри како би могли нешто да поједемо, али сада и тога понестаје - жали се путник миз Велике Британије.

Људи спавају на поду чекаоница, свуда су омоти од хране и све је "прилично прљаво", наводе на друштвеним мрежама.

- Мислим да је било горе него што је било ко очекивао, систем унутар аеродрома се потпуно распао, а Емирати које сматрам једном од најбољих авиокомпанија немају особља, немају информација, координације, професионализма, бриге, нема планирања катастрофе... Чудно је, велике компаније обично планирају таква дешавања - критикаује путник из Аустралије.

- Путници су викали и бунили се на инфо-пулту, особље се нигдје није могло видјети. Језиво је, стиснути смо попут животиња, ово је опасно и нехумано. Ово је апсолутно неподношљиво - рекла је путница из Холандије. 

- Овдје смо већ 13 сати. Нема хране. Нема објеката у којима нам је речено да будемо - наводи брачни пар из Шкотске.

- Нека мјеста су метар и више под водом, хиљаде домова је поплављено. Урушени су путеви са аутомобилима који су пропали. Многи тржни центри су прокишњавали - наводи Британац који овдје живи већ десет година.

На снимцима из центра Дубаја виде се десетине потопљених возила на дијелу аутопута Шеик Зајед, као и дуге саобраћајне гужве на другим мјестима аутопута са 12 трака. Иако су се претећи облаци разишли,  много тога је још под водом, а инфраструктура је урушена.

У уторак су Уједињени Арапски Емирати претрпјели највеће падавине откако је почело биљежења података прије 75 година. Национални метеоролошки центар је објавио да је на Хатм ал Шаклу, у емирате Ал Аин за мање од 24 сата пало 254,8 мм кише.