latinica  ћирилица
18/04/2024 |  21:08 ⇒ 21:14 | Аутор: СРНА

Русија: Срамотно гласање за чланство Приштине у Савјету Европе

Гласање за позивање Косова у чланство је Савјета Европе срамота је за Парламентарну скупштину Савјета Европе, саопштено је из руског Министарства иностраних послова.
Министарство иностраних послова Руске Федерације (фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Министарство иностраних послова Руске Федерације (фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

- Гласање за подршку Косову је срамота за Парламентарну скупштину Савјета Европе, која је потврдила своју посвећеност обезвређивању међународних правних норми и рушењу темеља међудржавних односа у Европи - истакла је портпаролка руског Министарства Марија Захарова у коментару објављеном на сајту Министарства.

Она је истакла да је самопроглашено Косово потпуно неспремно за чланство у Савјету Европе и да нема право на то, јер се, према повељи, у организацију примају само независне државе, што самопроглашено Косово није.

- Истовремено, није било једногласности међу посланицима. Мишљења су била подијељена чак и међу делегацијама оних земаља које су својевремено признале "независност" Косова. То указује да на континенту још увијек постоје здраве снаге способне да се одупру непромишљеним присталицама "косовског пројекта" и њиховој непринципијелној политици - закључује се у коментару.

Парламентарна скупштина Савјета Европе раније је одобрила препоруку да се самопроглашено Косово позове у чланство Савјета Европе. Гласање је обављено на пленарном састанку у Стразбуру, одобрење је усвојено са 131 гласом за, 29 против и 11 уздржаних. Коначна одлука о чланству остаје на Комитету министара Парламентарне скупштине Савјета Европе.