latinica  ћирилица
19/04/2024 |  06:42 ⇒ 18:24 | Аутор: РТРС

Радио-телевизија Републике Српске обиљежава 32 године постојања (ВИДЕО)

Радио-телевизија Републике Српске обиљежава 32 године постојања.
Радио телевизија Републике Српске - Фото: РТРС
Радио телевизија Републике СрпскеФото: РТРС

Телевизија Републике Српске почела је с радом 19. априла 1992. године. Тога дана емитован је први Дневник из бањалучког студија.

Канал "С" са Пала почиње емитовање програма 6. маја 1992. године када је емитован први Дневник из тог студија. Тако све до 31. децембра 1993. када је успостављен заједнички систем преноса и емитовања програма Српске радио-телевизије.

У стварање идеје која се од 1999. године зове Радио-телевизија Републике Српске многи су уткали живот. Били смо уз грађане у најтежим тренуцима а у годинама након рата, са техничким условима, расли су и изазови.

Радио и Телевизија Републике Српске 30. априла 2010. свечано усељавају у дом површине 6.000 квадратних метара. Од септембра 2012. године, уз почетак производње програма из савремене зграде, Телевизија пише нову страницу историје.

Све то пратио је и наш радио, а уз портал, постали смо доступни на свим континентима.

Оно што је најважније, а што је допринијело квалитету нашег рада, јесте да је Радио телевизија Републике Српске највећа продукција ауторског мултимедијалног садржаја у Српској, што значи да је аутоматски нашем порталу доступан видео материјал, који одмах пласирамо.

И не само то, током 31 године настао је и наш други канал - РТРС плус, пуштен дигитални сигнал и отворен најмодернији студио у региону.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић честитала је 32 године постојања и рада Телевизије Републике Српске, са жељом да, у најбољем интересу јавности, наставе развој јавног сервиса, руководећи се принципима професионалног, правовременог и објективног новинарства.

Цвијановићева је изразила увјерење да ће Телевизија Републике Српске, као један од најважнијих медијских стубова Републике Српске и хроничар свих догађаја важних за Републику Српску и њен народ, и даље бити вјерни чувар наше културе, језика и колективног сјећања.

Предсједник Српске Милорад Додик је истакао да се Радио-телевизија Републике Српске непрекидно развија са Српском и на јединствен начин обликује друштвени, политички и културни живота наших грађана.

Честитку је упутио и предсједник Парламента Ненад Стевандић, у којој је истакао да је РТРС у протекле 32 године израсла у савремену и утицајну медијску кућу.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је у честитки да РТРС није само јавни емитер, него прије и изнад свега, један од симбола Српске.

Вишковић је подсјетио да је од оснивања, 1992. године, па до данас, РТРС дијелио судбину свог народа и државе, остајући неприкосновено привржен истини, правовременом и објективном информисању.

- Као и Српску, РТРС је основао њен народ, вођен жељом да, у вријеме тешких искушења, има национални медиј који ће преносити аутентичне и кредибилне информације од јавног интереса - наводи се у честитки премијера, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Честитку је упутио и министар правде Српске Милош Букејловић.

- Поводом прославе 32 година постојања и рада, руководству, уредништвима и свим запосленим, упућујем искрене честитке. Радио телевизија Републике Српске је од самог настанка професионално, објективно и благовремено информисала јавност о најважнијим догађајима важних за Републику Српску. Са жељом да и у наредном периоду, у складу са највишим професионалним стандардима које сте поставили, задржите стечено повјерење и наставите развој јавног сервиса на професионалан и одговоран начин, честитам вам овај значајан јубилеј рада - навео је Букејловић у честитки.

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Српске Жељко Будимир упутио је честитку поводом 32 године рада и постојања Радио-телевизије Републике Српске.

- Поводом 32 године постојања рада Радио-телевизије Републике Српске у име Министарства за научнотехнолошки развој и високо образовање Српске и у своје име, упућујем Вам најискреније честитке, са жељом да успјешно као и до сада обављате свој посао. РТРС је исте године настала када и наша Република Српска и од тада, темељећи свој рад на истинољубљу и уз уважавање начела новинарске професије, била је свједок свих изазова са којима се Република кроз ове 32 године сусретала. У исто вријеме, интерес јавности за потпуним и благовременим информисањем стављала је увијек изнад свих других интереса, објављивањем информација које су гледаоцима увијек биле од помоћи у доношењу мишљења о свим актуелним појавама и догађајима - стоји у честитки Будимира.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић упутио је срдачну честитку свим запосленим у Радио-телевизији Републике Српске поводом 32 године постојања и рада.

- Свакодневним радом, залагањем и унапређењем свог програма потрвђујете своју битну улогу Јавног радио-телевизијског сервиса Републике Српске. Желим вам да још више напредујете и да и наредне годишњице дочекујете још успјешнији, те да правовремено и објективно информишете јавност - наводи се у честитки градоначелника Бањалуке.

Честитку је упутио и начелник општине Соколац Милован Бјелица

- Директору, уредништву, новинарима и свим запосленим у Радио-телевизији Републике Српске упућујем срдачне честитке поводом 32 године постојања и рада.

Од Српске радио-телевизије до Радио-телевизије Републике Српске остала је иста енергија, иста мисија и водиља. Расти заједно са својом Републиком, на радост и понос свих, од Требиња до Новога Града, стоји у честитки Бјелице.

Предсједник Социјалистичке партије Српске Горан Селак упутио је честитку директору, уредништву и свим запосленим у Радио-телевизији Републике Српске поводом 32 године постојања и рада.

- Директору, уредништву, новинарима и свим запосленим у Радио-телевизији Републике Српске упућујем срдачне честитке поводом 32 године постојања и рада. Сигуран сам да су пред вама године и деценије професионалног рада и успјеха - стоји у честитки Селака.