latinica  ћирилица
19/04/2024 |  07:06 ⇒ 07:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Милановић: Трају разговори о састављању нове парламентарне већине

Хрватски предсједник Зоран Милановић огласио се данас први пут послије парлламентарних избора и грађанима поручио да разговори о састављању нове парламентарне већине трају и сви који, како каже, учествују у тим разговорима морају водити рачуна о вољи хрватских људи исказане на изборима.
Зоран Милановић (Фото: EPA-EFE/STRINGER) -
Зоран Милановић (Фото: EPA-EFE/STRINGER)

Поручио је да мандат за састављање нове владе може добити само особа која докаже да ужива подршку 76 посланика изабраних у Хрватски сабор.

Милановић је на свом Фејсбук профилу навео да ће се до краја држати слова и духа хрватског Устава.

- Странке које су чврсто стале на страну борбе против корупције, које не желе Хрватску заробљену корупцијом, криминалом и неједнакошћу пред законом, добиле су две трећине ваших гласова. Ваши гласови обавезују. Имате право очекивати и тражити од њих – као и од свих нас које сте изабрали – да се држе дате речи. Без тога, престајемо бити демократско друштво, а политика се своди на трговину и на бригу само о властитим интересима - навео је Милановић.

Милановић, који је уз подршку СДП-а учестовао у изборној кампањи, претендујући на мјесто премијера у новој влади, захвалио је свим хрватским људима који су јуче изаши на изборе.

Појаснио је да је за изборни дан одабрао сриједу, 17. април јер је, како каже, желио све да постакне да у што већем броју изађу на изборе, јер је, каже сматрао и сматра, да одлуку о будућности Домовине "морате донети сви ви".

- Велика излазност потврдила је да хрватски људи воле своју земљу, да вјерују у њу и да желе промјену - написао је Милановић.

Пленковић: Нема теоретске шансе да СДП формира владу

Андреј Пленковић, лидер ХДЗ, која је са партнерима на парламентарни изборима освојила 61 мандат у сабору, пет мање у односу на изборе 2020., тврди да странке коалиције Ријеке правде, окупљене око СДП, немају теоретску шансу да формирају владу.

- Искључиви су људи који су отворено подржавали (предсједника државе Зорана) Милановића у работи која је наштетила и њему и онима које је хтио да подржи. Они не честитају на побједи. Након што су се затворила биралишта, нико није честитао побједнику, то су ваљда научили од Милановића. Тај комплекс га очито прогони. Од њега се преписује најгоре. Позивам све политичке актере да спусте тон, кампања је готова, народ је рекао шта мисли - рекао је Пленковић у Бриселу, гдје је отпутовао непосредно након изборне ноћи.

Из Брисела ће се, каже, вратити раније, јер жури на преговоре о формирању парламентарне већине.