latinica  ћирилица
19/04/2024 |  08:16 ⇒ 08:25 | Аутор: СРНА

Бесплатно школовање у Русији

У Андрићевом институту у Андрићграду одржана је презентација бесплатних руских стипендија за вишеградске средњошколце о којој је говорио бивши стипендиста Владе Руске Федерације Војислав Милић из Пожеге, који је у Москви завршио мастер студије.
Вишеград - презентација бесплатних руских стипендија -
Вишеград - презентација бесплатних руских стипендија

- Стипендија подразумијева загарантовано мјесто на буџету, упис без пријемног испита, осим за смјерове културе и умјетности, загарантовано мјесто у студентском дому, бесплатне књиге и малу новчану стипендију која покрива трошкове студентског дома и телефона. Исхрана је једини трошак у обавези студента а олакшица при томе је велика могућност повременог рада уз студирање - рекао је Милић.

Он је истакао да руске стипендије покривају све научне области у више од 500 државних универзитета широм Русије.

- Влада Руске Федерације годишње издваја 15.000 стипендија у цијели свијет за основне, мастер и докторске студије а 150 стипендија је планирано за српске стипендисте. Што се конкурса тиче, нема неких посебних услова, када је у питању успјех у претходном образовању, нити су проблем старосне границе, а предуслов за добијање стипендије није ни знање руског језика, јер се добија такозвана нулта година за учење руског језика - нагласио је Милић.

Он је напоменуо да је руска диплома призната у Србији и Републици Српској.

По завршетку студирања, студенти нису обавезни враћати стипендије, а могућност запошљавања је по жељи на слободном тржишту рада.

Милић је посебно указао учесницима предавања да Ивановски државни универзитет сваке године организује бесплатну љетњу школу руског језика и културе у трајању од три седмице.

Током предавања, вишеградски средњошколци упознати су са руском историјом, културом и традицијом.