latinica  ћирилица
19/04/2024 |  09:16 ⇒ 09:23 | Аутор: Агенције

Иран нема план за тренутну одмазду, нуклеарна постројења безбједна (ВИДЕО)

Високи ирански званичник рекао је новинској агенцији Ројтерс да Иран нема план за тренутну одмазду против Израела, неколико сати након напада на ирански град Исфахан, за који се наводи да је извео Израел.
Снимак екрана иранске државна телевизије који приказује град Исфахан након експлозије (Фото: EPA-EFE/IRANIAN STATE TV (IRIB)) -
Снимак екрана иранске државна телевизије који приказује град Исфахан након експлозије (Фото: EPA-EFE/IRANIAN STATE TV (IRIB))

Два америчка званичника изјавила су медијима да је напад дошао из Израела, али Израел до сада није преузео одговорност.

- Страни извор инцидента није потврђен. Нисмо примили никакав спољни напад, а дискусија више тежи ка инфилтрацији него нападу“, рекао је ирански званичник под условом да остане анониман.

Ирански аналитичар рекао је иранској државној телевизији да су мини дроновима које је оборила противваздушна одбрана у Исфахану, управљали инфилтратори из Ирана, умањујући извјештаје да је Израел извео напад.

Неименовани амерички званичник изјавио је претходно за Си-Ен-Ен да је Израел јутрос извео напад на територију Ирана, а иранска државна телевизија пренијела је да су уништена три дрона изнад Исфахана, након што је активиран систем противваздушне одбране.

Без штете на нуклеарним локацијама

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) саопштила је да нема штете на иранским нуклеарним постројењима.

Генерални директор агенције УН Рафаел Маријано Гроси нагласио је да нуклеарна постројења не би требало да буду мета у војним сукобима и позвао на "екстремну уздржаност од свих".

Иранску полузванична новинска агенција саопштила је да је иранска нуклеарна електрана у Исфахану "потпуно безбједна".

Бродови у Заливу су упозорени да остану на опрезу

Британска безбједносна фирма Амбреи каже да је комерцијалним бродовима који пролазе кроз Арапски залив и западни Индијски океан саветовано да остану у приправности у случају појачане активности беспилотних летјелица у региону, након напада на ирански град Исфахан.

Прошле недјеље, Иран је саопштио да је његова војска заплијенила комерцијални брод који је повезан са Израелом док је пролазио кроз Ормушки мореуз, неколико сати прије него што је та земља напала Израел пројектилима и дроновима.