latinica  ћирилица
19/04/2024 |  11:19 | Аутор: СРНА

Тројица Руса поставила свјетски рекорд скоком са падобраном (ВИДЕО)

Руски држављани Михаил Корнијенко, Александар Линик и Денис Јефремов поставили су свејтски рекорд скоком са падобраном из Земљине стратосфере на Сјеверни пол, током мисије која је послужила и као проба за прототип новог комуникационог система за употребу на Арктику, саопшто је организатор подухвата, руски провајдер "РУВДС".
Падобранци (Фото илустрација:  EPA/MARCIN BIELECKI) -
Падобранци (Фото илустрација: EPA/MARCIN BIELECKI)

Корнијенко, Линик и Јефремов скочили су из авиона "иљушин-76" са висине од 10.500 метара и два и по минута су били у слободном паду прије отварања падобрана на висини од око 1.000 метара изнад Земљине површине. Цијелокупан подухват је снимљен.

Један од организатора подухвата Никита Тсаплин рекао је да су сва тројица претрпјела промрзлине на образима, упркос загријаним маскама. Током пада брзином већом од 300 километара на час стиче се осјећај да, уколико је температура ваздуха око минус 50 степени Целзијусових да је око минус 70 степени.

Сва тројица су слетјела недалеко од руске базе "Барнео", гдје је Тсаплин изјавио да су успјели да покрену сервер помоћу агрегата и успоставили су везу са сателитом. Претходно је опрема избацивана са мање висине.

Према његовим ријечима, Русија је успјела да пошаље податке путем експерименталног система.