latinica  ћирилица
19/04/2024 |  11:45 ⇒ 11:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Почела евакуација становништва због ерупције вулкана у Индонезији (ФОТО/ВИДЕО)

Становници који живе на индонежанском острву Сулавеси евакуисани су данас због опасности од ширења пепела, распршеног камења, врелог вулканског облака и потенцијалног цунамија, пренео је АП.
Вулкан у Индонезији (Фото: EPA-EFE/BASARNAS) -
Вулкан у Индонезији (Фото: EPA-EFE/BASARNAS)

Власти су наложиле да више од 11.000 људи напусти своје домове, али досад је то урадило око 1.000 људи.

Међународни аеродром у граду Манадо, који се налази на мање од 100 километара од вулкана Маунт Руанг, и даље је затворен због вулканског пепела који се шири ваздухом.

Сателитски снимци Агенције за метеорологију, климатологију и геофизику приказују да се пепео проширио на запад, сјеверозапад, сјевероисток и југоисток, покривајући Манадо и Севеверну Минахасу.

- И даље пратимо развој ситуације након ерупције Маунт Руанга и радимо у координацији са релевантним актерима, како бисмо предвидјели акције да се омогући безбједност и удобност авио саобраћаја - изјавио је шеф регионалног аеродрома Амбар Сурјоко.

Званичници страхују да би дио вулкана могао да се уруши у море и да изазове цунами, што се и десило приликом ерупције тог вулкана 1871. године.

У сриједу, Маунт Руанг је имао бар пет јаких ерупција, због чега је Центар за вулканологију и процјену геолошког ризика издао највиши ниво узбуне.

Грађанима је речено да буду удаљени најмање шест километара од вулкана надморске висине 725 метара.

Индонезија, архипелаг острва на којем живи око 270 милиона људи, има 120 активних вулкана.