latinica  ћирилица
19/04/2024 |  11:59 ⇒ 12:01 | Аутор: sputniknews.com

Лавров: Запад је у агонији и хистерији

Инсистирање Запада на тему пораза Русије одражава њихову агонију и хистерију, међутим, Запад је свјестан тога да је у току формирање новог равноправног свјетског поретка, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров (Фото: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO) -
Сергеј Лавров (Фото: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO)

- Пропагирањем те теме о поразу Русије, истицање егзистенцијалног значаја тог пораза за будућност Запада не одражава толико милитантно расположење, колико агонију и хистерију - рекао је Лавров у интервјуу радио станицама Спутњик, Говори Москва и Комсомољска правда.

Лавров је казао и да изјаве Запада о потенцијалном губитку утицаја, реорганизацији свијета од стране Русије и њених партнера одражавају разумијевање актуелног процеса формирања новог и праведног свјетског поретка.

Запад је, поред тог страха од губитка хегемоније, такође јасно ставио до знања да су се све земље покориле Америци, додао је он. Осврнуо се и на изјаву шефа европске дипломатије Жозепа Бореља да се Европа не бори за Украјину већ против Русије, рекавши да она представља искрено признање Брисела.

Говорећи о санкцијама, Лавров је рекао Запад неограничено повећава санкциони притисак на Русију не узимајући у обзир каке ће то имати посљедице.

- Они потпуно непромишљено повећавају ове санкције, не размишљајући о томе какав ће бити резултат, а резултат је био очигледан од првих дана, чак и прије специјалне војне операције, када су биле на снази санкције везане за Крим. Русија је успјела да се пресабере и да не зависи од Запада у свим областима у којима су они у стању да ограниче наш развој, а гдје је то било могуће – и у другим областима - нагласио је он.

Ако дође до преговора - нећемо правити паузе у борбама

Русија у случају да се поново покрену преговори са Украјином неће обустављати борбена дејства, изјавио је Лавров.

- Иако смо рекли да смо спремни за преговоре ми нећемо правити никакве паузе у борбама. За разлику од оних преговора који су се одвијали својевремено у Истанбулу, овог пута борбе морају да се наставе. Такође, реалност на терену је данас сасвим другачија, драстично другачија него тада, то је потребно узети у обзир - рекао је он.

Према његовим ријечима, овдје није само ријеч о стању на терену, већ и о уставним измјенама будући да су у састав Русије убачени нови региони.

Лавров је истакао и да Русија нема повјерење у кијевско руководство.

Руски шеф дипломатије је такође рекао и да Русија располаже информацијама да се на територији Украјине налазе француски инструктори заједно са представницима других специјалних служби европских земаља. Русија увијек бира пут преговора умјесто војних рјешења, о чему је у више наврата говорио и руски лидер Владимир Путин, додао је он.

Лавров је истакао да је Русија потпуно увјерена да треба наставити специјалну војну операцију. Он је додао да Русија изражава спремност за преговоре и да је заиста тако али да су разговори с Владимиром Зеленским бесмислени зато што се, како је рекао, његове газде плаше да изгубе своју хегемонију.