latinica  ћирилица
19/04/2024 |  12:10 ⇒ 14:17 | Аутор: РТРС

Амбасада Руске Федерације: Разлог нестабилности у БиХ није једна особа, него озлоглашена међународна заједница

Амбасада Руске Федерације у БиХ саопштила је да је погрешна америчка теза да је разлог нестабилности у БиХ конкретна особа, а не озлоглашена међународна заједница.
Амбасада Руске Федерације у Сарајеву - Фото: Facebook
Амбасада Руске Федерације у СарајевуФото: Facebook

Из Амбасаде Русије су истакли да је Вашингтон монополизовао улогу међународног фактора у БиХ када је претворио објективног и непристрасног учесника процеса јачања мира и стабилности у БиХ у оруђе својих себичних неоколонијалних тежњи због чега, упркос својим ласкавим говорима и демонстрираној бризи, не може бити "доказани пријатељ".

- Чим нека земља престаје да представља за Американце политичку сврсисходност, као и да доноси комерцијалну корист од више милијарди долара, они је остављају без жаљења. То се показало на примјеру Авганистана. То ће се показати на примјеру Украјине - навели су у овом дипломатском представништву.

Из Амбасаде су истакли да је јуче свјетска заједница постала свједок још једног срамотног потеза Сједињених Држава након што је Вашингтон у Савјету безбједности УН блокирао пријем Палестине у УН, а да би себи направили алиби подржавају незаконито самопроглашено Косово и подстичу сукоб у БиХ.

- Буквално `својим бајонетима` гурају нелегитимног преваранта. Политизоване и једностране судске пресуде користе као инструмент за демонизацију једног конститутивног народа БиХ и за манипулацију другим конститутивним народом БиХ. Ова манипулација је још више ђаволија, јер задире у дубоко укоријењене осјећаје бола и рањивости настале као резултат трагичних догађаја прошлости - нагласили су из Амбасаде.

Зато је, кажу, погрешна америчка теза да је разлог нестабилности у БиХ конкретна особа, а не озлоглашена међународна заједница.

Из амбасаде Русије позвали су политичке снаге здравог разума у БиХ да одбаце наду у "западне Данајце".

- Само дијалог унутар БиХ је у стању да осигура такве договоре који ће служити као основ за јачање мира и стабилности, превазилажење узајамних страхова и бојазни, стварање таквих услова у којима ће БиХ постати пожељна отаџбина за све њене народе и грађане - поручили су из Амбасаде Руске Федерације.