latinica  ћирилица
19/04/2024 |  13:09 ⇒ 19:22 | Аутор: СРНА

Ирански амбасадор осудио намјеру Запада да Сребреницу користи као политички инструмент за своје циљеве

Амбасадор Ирана у Србији Рашид Хасан Пур Баеи рекао је да Запад нема добре намјере и није искрен када је ријеч о Сребреници и да је за сваку осуду да тај злочин користи као политички инструмент за своје циљеве.
Амбасадор Ирана у Србији Рашид Хасан Пур Баеи (Фото: Танјуг) -
Амбасадор Ирана у Србији Рашид Хасан Пур Баеи (Фото: Танјуг)

Ирански амбасадор је рекао да је представљање српског народа као "геноцидног" апсолутно с политичким намјерама и циљевима.

- Злочин је извршен у Сребреници. Та чињеница се представља на веома неисправан начин. Апсолутно је за сваку осуду да овај догађај користе као политички инструмент за своје циљеве. Иза тога стоји једна скривена агенда. Чак и Србија признаје да се тамо десио злочин - рекао је ирански амбасадор у Србији.

Уколико постане правило да народи буду проглашавани геноцидним, он је навео да то онда могу примјењивати на многим мјестима.

- Апсолутно осуђујемо сваки покушај да се политички инструментализује било какав догађај. Без обзира на покушај да то прикрију разноразним именима. Изгледа мисле да тиме помажу муслиманима. Нека ријеше проблем са Газом - рекао је ирански амбасадор данас за ТВ "Информер".

Злочин о ком они причају се десио пре 29 година, каже он, а поводом оног који се сад дешава пред њиховима очима ништа не предузимају.

- Покушавају да извлаче неке досијее из архиве од прије 29 година. Како то назвати осим двоструких стандарда? Можда је један од основних разлога вршење притиска на Србију јер покушава да заштити своју независност и слободу дјеловања. Такав разлог апсолутно не можете одбацити и негирати. Оправдање код муслимана им је можда да хоће да им заштите интересе. Они немају добре намјере и нису искрени. Да јесу, ријешили би проблем у Гази, јер је тамо до сада више од 40.000 убијено. Зар се то не зове геноцид - поручио је Хасан Пур.

Бошњачки дио мисије БиХ при УН једнострано је, без одлуке Предсједништа БиХ, уз спонзорство дијела западних земаља, покренуо иницијативу за усвајање нове резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН. Претходно је прије девет година Русија ставила вето у Савјету безбједности УН на британску резолуцију о Сребреници.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је јуче закључни извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године у којем пише да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида нити геноцид уопште. Потом је одржан велики народни скуп "Српска те зове" у Бањалуци, којем је, према подацима МУП-а, присуствовало око 50.000 грађана.