latinica  ћирилица
19/04/2024 |  13:43 ⇒ 14:02 | Аутор: РТРС

НиП: Потез Народне скупштине Српске атак на мир и уставни поредак

Странка Народ и правда сматра да су усвојени закони и закључци Народне скупштине Републике Српске срамни, антиуставни и директна пријетња очувању мира у Босни и Херцеговини и региону.
Елмедин Конаковић - Фото: РТРС
Елмедин КонаковићФото: РТРС

Додају да је Изборни закон Српске, у форми у којој је усвојен, неуставан јер "директно дерогира надлежности државе које су јасно прописане Изборним законом БиХ".

- Сличну форму и ефекат имају и други закони усвојени на истој сједници као што су закони који се односе на имунитет или референдум - саопштили су данас из НиП-а.

Додају да ће представници те странке искористити све правне механизме како би заштитили уставни поредак и очували мир.

- То укључује адекватне апелације ка Уставном суду БиХ као највишој правосудној инстанци чији је примарни задатак управо заштита уставног поретка државе. Такође, адекватно ћемо реаговати како према ОХР-у тако и према свим другим међународним институцијама - истучу у овој странци.

Када је ријеч о одржаном митингу у Бањалуци под називом "Српска те зове" рекао је да је "још једном цијели свијет видио слику негатора геноцида."

– Ови у јефтиним аутобусима наоружани јефтиним сендвичима на далеки пут кућама у своју сурову свакодневицу. Ми морамо још јаче у борбу за истину и правду. Ни милиметар одступања. Стални опрез због зла које не спава. Ако неко до сад није схватао зашто је баш сад суштински важна Резолуција о Сребреници, данас у потпуности разумије. Никад се том истином неће трговати и нико ту истину не може зауставити – рекао је Конаковић.