latinica  ћирилица
19/04/2024 |  13:54 ⇒ 14:10 | Аутор: sputniknews.com

Како су Јокић и Дончић "залудјели" Америку

Никола Јокић и Лука Дончић су већ годинама енигма за све у НБА лиги, начин на који се играју кошарке је недокучив за Американце, а разлоге за то је покушао да пронађе легендарни Џамал Крофорд.
Јокић и Дончић (фото: архива/EPA-EFE/JOHN G MABANGLO SHUTTERSTOCK OUT) -
Јокић и Дончић (фото: архива/EPA-EFE/JOHN G MABANGLO SHUTTERSTOCK OUT)

Јокић и Дончић доминирају НБА лигом и у најужем кругу су за МВП награду, бриљирају у готово свакој утакмици – играјући своју игру.

- Причамо о темпу, оно што је посебно код Луке није тај темпо, већ то што те тјера да играш у његовом ритму, он успори игру. Кладим се да се он и Јокић смеју. Кладим се да када причају, говоре један другом како тјерају остале да трче у круг. Они су ментално толико испред свих - рекао је Крафорд.

Он је истакао да је Дончић постао професионални кошаркаш већ са 15 година.

- А са 20 је постао мајстор ове игре. Не можете да урадите ништа да га притиснете, када има све информације, онда свему може да се прилагоди. Паметан је и зна да укључи и саиграче. У исто вријеме тестира вас, али и ваше повјерење у ваше саиграче. Игра потпуно другу игру - истакао је Крафорд.

Што се Јокића тиче и ту је Крофорд имао занимљива запажања.

- Јокић  је такав, али он ради уназад. Он не игра против вас, већ против вашег тренера и то га разликује. Њега не занима шта играчи раде, већ гледа шта тренер ривала ради, да би спремио одговор на то. Доминира, док у исто вријеме не жели да поентира, да бисте побиједили Денвер, он мора да постигне типа 60 поена. Овако да 30 поена, уз уз 15 скокова и 18 асистенција - додао је Крафорд. 

Крофорд истиче да Јокић има невјероватан "арсенал".

- Никада не знате одакле то долази. Направиће да изгледате глупо. Гледаће вас у очи и послаће додавање преко цијелог терена и то му онда отвара простор за неке друге ствари. Никада нисам видјео неког играча да толико доминира, даје 30 поена у просјеку и не жели да поентира - закључио је Крафорд.