latinica  ћирилица
19/04/2024 |  14:12 ⇒ 14:36 | Аутор: РТРС

Пјесници из Републике Српске у руској збирци "До живота-2024" (ФОТО)

У Москви је у сриједу одржан састанак Књижевног удружења "Булевар Чонгарски", на коме је представљена збирка пјесама и прозе "До живота-2024". Састанку су присуствовали писци, пјесници и представници књижевне задруге, објављено је на сајту Представништва Републике Српске у Руској Федерацији.
Збирка пјесама "До живота- 2024" (Фото: Представништва Републике Српске у Руској Федерацији) -
Збирка пјесама "До живота- 2024" (Фото: Представништва Републике Српске у Руској Федерацији)

У збирци се налазе пјесме два аутора из Српске које су штампане и преведене на руски језик на посебним страницама збирке.

Један од аутора је Слободан Јовић, пјесник, уредник и издавач који живи у Тобуту, у општини Лопаре. Добитник је књижевне награде Удружења књижевника Републике Српске за 2018. годину и добитник српске награде за поезију "Вез монахиње Ефимије" 2022.

Збирка "До живота" представља двије пјесме овог аутора: "Чамац, јутро" и "У ноћи".

Други аутор који је представљен је Горан Шаула, који живи у Бањалуци и који је такође члан Удружења књижевника Републике Српске и Удружења књижевника Србије.

Објавио је више збирки поезије и два романа: "Мраморна свадба" и "Ново житије Стефаново", а побиједио је на књижевном конкурсу "Златна сова". Такође, добитник је књижевне награде "Стражилово" за збирку пјесама "Гроб новог времена".

У руској збирци "До живота" објављене су пјесме "Мала вертикала" и "Љубавна", испуњене емотивном сликом и персонификацијом, објављено је на сајту.

Горан Шаула и Слободан Јовић у руској збирци поезије (Фото: Представништва Републике Српске у Руској Федерацији)