latinica  ћирилица
19/04/2024 |  14:42 ⇒ 19:53 | Аутор: СРНА

Будимир: Срби нападнути злоупотребом институција БиХ

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир изјавио је данас у Бањалуци да је српски народ нападнут злоупотребом институција БиХ и механизма доношења одлука у спољној политици.
Жељко Будимир - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Жељко БудимирФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Та злоупотреба, сматра Будимир, огледа се у покушају да се српском народу наметне етикета геноцида.

- Права истина је да је најстрадалнији народ на простору Југоисточне Европе српски народ. То нико не смије заборавити. Не смијемо заборавити да нема гдје нису убијали српске жене и дјецу - рекао је Будимир прије почетак округлог стола поводом најављене резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН, а који организује Универзитет у Бањалуци.

Према његовим ријечима, када су хорде ратног злочинца Насера Орића ускакале у Кравице и околна села око Братунца убијали су и жене, дјецу, старце, па и чак и псе.

- Нико није остао жив. У ратном злочину који се десио у Сребреници су убијени мушкарци. Оплакујем сваку жртву. Ми Срби знамо шта је жртва. Ми смо логорашки народ, 20. вијек нам је прошао у логорима и они чији преци имају крваве руке од српске крви покушавају да нам наметну етикету - истакао је Будимир.

Будимир је нагласио да је први циљ резолуција, а након ње масовна хапшења по такозваном Инцковом закону ко год проговори.

- Други циљ је избацити Србе као политички народ. То не смијемо дозволити. Наш задатак у науци је истина, гдје смо криви спустили смо главу, али знамо и шта се десило с друге стране. Командант Петог корпуса /тзв. Армије БиХ Атиф Дудаковић/ у камеру каже "спалите село, побијте". Још се није завршило суђење - подсјетио је Будимир.

Он је навео да је Република Српска у врло тешком тренутку, те да је намјера да се српски народ сломи, да му залијепе етикету нациста и да га онда денацификују.

- Само они погодни Срби треба у наредном периоду да буду достојни да обављају одређене политичке функције. Морају знати да смо ми свјесни тога. Ми имамо историју државе на овим просторима 1.000 година, али ако се не будемо истином борили за овај народ нећемо преживјети - додао је Будимир.

Циљ округлог стола је заузимање става академске заједнице Републике Српске о поменутој резолуцији.