latinica  ћирилица
19/04/2024 |  15:55 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Нешић поручио Звиздићу: Док је српског народа биће и Републике Српске

Јадна је земља у којој човјек који сједи на челу парламента заговара да неко други доноси законе. Јадна је земља у којој човјек који треба да брани независност законодавне власти, подржава њену неуставну узурпацију од стране једног странца, рекао је предсједник ДНС Ненад Нешић коментаришући изјаву члана колегијума ПД ПСБиХ Дениса Звиздића.
Ненад Нешић - Фото: РТРС
Ненад НешићФото: РТРС

Волио бих, каже Нешић, да Звиздић нађе у Уставу БиХ члан који прописује да неко сем ПС БиХ може доносити законе.

- Повеља УН прописује начело једнаке суверености међу чланицама УН и забрањује стање старатељства. Устав БиХ прецизно прописује процедуру доношења закона. Анекс 10 Дејтонског споразума прописује да се високи представник именује резолуцијом СБ УН и таквом високом представнику даје овлашћења да арбитрира унутар БиХ и тумачи Дејтонски споразум. Кристијан Шмит нити има резолуцију, нити је орган у законодавном поступку - навео је Нешић чињенице и подсјетио да је основно начело парламентарне демократије да парламенти доносе законе по уставом прописаној процедури.

Додаје, да од 12. вијека у Европи један појединац није доносио законе.

- То није чинио чак ни Бењамин Калај. Тужно je да Звиздић враћа БиХ девет вијекова назад - констатује он.

Предсједник ДНС-а поручио је Звиздићу да је Република Српска израз воље српског народа и да ће је бити док је српског народа.

- Да је било по жељама других, Звиздићу сличних, никада је не би ни било. Али, било је по вољи српског народа. Ма колико апсурдно било управо је српски народ тај који, борећи се против намјесништва, бори се и за суверенитет БиХ, док се Звиздић залаже за колонијализам и слуганство. Звиздићеве пусте жеље остсћебсамо жеље, а захваљујући његовим политикама БиХ је далеко од независне и суверене државе. Ако је Бошњацима по вољи да Звиздић урушава БиХ, нека то ради, а за Републику Српску нека не брине јер је она вјечна - поручио је Нешић.