latinica  ћирилица
19/04/2024 |  16:14 ⇒ 16:39 | Аутор: СРНА

Уставни суд Хрватске: Милановић не може бити ни мандатар нити предсједник Владе

Уставни суд Хрватске закључио је данас да хрватски предсједник Зоран Милановић не може бити мандатар нити предсједник нове владе, рекао је предсједник Суда Мирослав Шепаровић.
Зоран Милановић (Фото: EPA-EFE/STRINGER) -
Зоран Милановић (Фото: EPA-EFE/STRINGER)

Шепаровић је истакао да свако друкчије тумачење угрожава вишестраначки парламентарни демократски уставни поредак и владавину права.

Он је оцијенио да Милановић то не може бити чак ни у случају да поднесе оставку.

- Полазећи од наведеног, Уставни суд упозорава све учеснике избора одржаних 17. априла да при предлагању будућег мандатара за састав владе морају бити свјесни те чињенице. Уставни суд о томе ће, по потреби, донијети посебну одлуку - рекао је Шепаровић на конференцији за новинаре.

Уставни суд је 18. марта упозорио СДП и Милановића да мора поднијети оставку ако жели учествовати у изборима, а током одржавања парламентарних избора новим упозорењима или саопштењима нису жељели да утичу на вољу бирача.

Уставни суд је утврдио да је предсједник Хрватске након почетка изборне кампање, све до њеног завршетка, више пута јавно рекао да неће поштовати упозорење од 18. марта, те га је у континуитету кршио поновљеним изјавама "да он јесте у кампањи" и то као будући предсједник Владе, представљајући притом политички програм и чланове будуће Владе.

Како наводи Уставни суд, иако није поднио оставку на дужност предсједника Републике, наступао је као кандидат за будућег предсједника Владе.

Таквим изјавама и поступањем, наводи Уставни суд, Милановић не само да није поштовао упозорење од 18. марта већ се ставио у положај учесника у парламентарним изборима, што док је предсједник Републике не може бити.

У саопштењу Уставног суда се наводи да је уставни положај предсједника Републике неспојив с положајем учесника у изборима за Хрватски сабор, те да је и током цијеле изборне кампање Милановић поступао супротно Уставу.

Парламенарни избори у Хрватској одржани су у сриједу, 17. априла.